Digitaaliset terapiat tulevat lääkehoidon rinnalle

Orionin digitaalisten terapioiden kehityshankkeilla on keskeinen rooli Aalto-yliopiston johtamassa MASSE-hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on viedä digitaalisen terveydenhuollon innovaatioita maailmalle. Ne voivat helpottaa miljoonien ihmisten elämää.

Aalto-yliopiston professori Paul Lillrankin tutkimusryhmä johtaa MASSE-hanketta, joka yhdistää akateemista tutkimusta ja yritysten innovaatiotoimintaa. Hankkeessa selvitetään, miten terveydenhuollon pitkiä hoitoketjuja voidaan tehostaa niin sanotuissa skaalattavissa massahoidoissa, joihin osallistuu runsaasti eri hoitotahoja.  

”Orion tutkii MASSEn rinnakkaishankkeessa, miten kehitteillä olevat digitaaliset terapiaratkaisumme (DTx) sopivat laajoihin hoitoprosesseihin, miten ne optimoidaan vastaamaan potilaiden yksilöllisiä tarpeita ja miten niistä maksettava korvaus voidaan ja kannattaa perustella maksajillekertoo Orionin digitaalisesta lääketieteestä vastaava johtaja Sammeli Liikkanen 

MASSE-hankeen kokonaisbudjetti on 7,5 miljoonaa euroa, josta Orionin osuus on 5 miljoonaa. Osa rahoituksesta tulee Business Finlandilta. Tarkoituksena on yritysten ja akateemisen osaamisen verkosto, joka kehittää vientikelpoisia tuotteita ja palveluita globaaleille markkinoille. 

”Business Finlandin merkitys digitaalisten terapioiden kehittämiseksi on erittäin tärkeä. Pystymme kiihdyttämään ja nopeuttamaan nyt kehitteillä olevia projekteja. Viime kädessä näistä on tarkoitus saada aikaiseksi menestystarinoita suomalaisen terveydenhuollon vientiin”, Liikkanen sanoo. 

Apua satojen miljoonien ihmisten arkeen 

Orionilla on MASSEssa mukana kolme digitaalisten terapioiden tutkimus- ja kehityshanketta: astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon, Parkinsonin taudin hoidon personoituun ohjaamiseen ja kroonisen kivun lievitykseen. 

Sadat miljoonat ihmiset kärsivät näistä sairauksista globaalistiOrionin terapiat voivat tuoda avun heidän arkeensa. 

Astmainhalaattorin lisälaitteen ja mobiilipalvelun muodostama kokonaisuus auttaa astma- ja keuhkoahtaumataudin potilasta ottamaan lääkkeensä oikeaan aikaan. Palvelulla tuetaan potilaan hoidon onnistumista. 

Kivunhoidossa käytetään fysioterapeuttisia ja kliiniseen psykoterapiaan perustuvia menetelmiä, jotka ovat tieteellisesti todistettuja. Kipupotilas pyritään virtuaalitodellisuuden avulla tavallaan opettamaan ulos kroonisesta kivusta. 

Potilaille, joiden kipu on kroonistunutei usein ole tarjolla mitään hyvin toimivaa hoitoa. 

He joutuvat pahimmillaan negatiiviseen oravanpyörään, josta on vaikea päästä pois. Jos voimme tarjota toimivan kivunhoidon kaikille ihmisille, missä ja milloin vain, siinä voittavat sekä yhteiskunta että potilaat”, Liikkanen sanoo. 

Markkinat avoinna digiterapioille 

Digitaaliset terapiat perustuvat lääketieteelliseen tutkimukseen, ja monet niistä liittyvät lääkehoitoon. 

”Saksa on hyväksynyt vuoden 2019 lopulla kansallisen lainsäädännön, joka määrittelee pelisäännöt ja prosessin, millä digitaalisia hoitoratkaisuja tuodaan korvattavuuden piiriin.” 

Orion on digitaalisissa terapioissa valituilla alueilla mukana aivan terävimmässä kärjessä. Niistä voi kasvaa tulevaisuudessa yritykselle merkittävää uutta liiketoimintaa 

”Ne painopistealueet, joihin Orion on omassa tuotekehityksessään keskittynyt, ovat hienosti yhteensopivia DTx-logiikan kanssa. Ne ovat tulevaisuudessa yhä useamman kemiallisen lääkkeen rinnalla osana potilaiden kokonaishoitoa”, Liikkanen sanoo. 

Kahden maailman kehitysosaamista 

MASSE-hankeessa yritykset tekevät innovaatioita yhteistyönä. Orionin rinnalla on jokaisessa osahankkeessa useita kumppaneita. Ne vastaavat muun muassa mobiilisovellusten rakentamisesta, niiden käytettävyystestauksesta sekä sovittamisesta hoitoketjuihin. 

”Verkostossa yhdistämme digitaalisten palveluratkaisujen kehitysosaamisen, palvelumuotoilun ja nopean tuotekehityksen kliiniseen ja lääketieteellisesti uskottavaan kehitystyöhön. Yhdistämme startup-maailman osaamisen omaan lääketieteelliseen osaamiseemme.” 

Digiterapioiden tuotekehitys poikkeaa suuresti perinteisestä lääkekehityksestä. Uuden lääkkeen kehittäminen valmiiksi myytäväksi tuotteeksi kestää helposti 15 vuotta ja maksaa useita satoja miljoonia euroja. 

DTx-kehitysprojekti on muutaman vuoden hanke. Kehittäminen on jatkuva prosessi, joka jatkuu usein vielä senkin jälkeen, kun palvelu on tuotu markkinoille. 

Digitaalisia hoitoratkaisuja voidaan kehittää koko ajan paremmiksi potilailta jatkuvasti kerättävän palautteen ja datan perusteella. Digitaalisten terapioiden kehityskustannukset ovat harvoin enempää kuin muutamia kymmeniä miljoonia euroja. 

Teksti: Jukka Nortio

13.1.2021

Avainsanat: