Tutkimusalueet

Orion kehittää uusia lääkkeitä kolmella terapia-alueella. Tutkimus- ja kehityskohteet ovat neurologisten sairauksien lääkkeet, syöpälääkkeet sekä inhaloitavat lääkkeet. Lisäksi Orion kehittää eläinlääkkeitä ja rinnakkaislääkkeitä.

Keskushermostolääkkeet

Neurologisten sairauksien lääkkeiden kehitys kattaa myös harvinaisten neurologisten sairauksien hoitoon käytettävät lääkkeet. Lääkekehitystutkimuksen painopistealueina ovat kivun mekanismit ja hermoston kertymäsairaudet.

Parkisonin taudin hoitoon kehitettävät lääkeaineet ovat olleet pitkään tutkimuksen ja kehityksen painopistealueita. Orionin markkinoilla menestyneimmät alkuperälääkkeet, Comtess® ja Stalevo®, ovat peräisin näistä tutkimusprojekteista.

Onkologia

Orionin onkologialääkkeiden terapia-alue tutkii ja kehittää uusia alkuperälääkkeitä syövän hoitoon. Orionin onkologiatutkimuksella ja -kehityksellä on pitkä historia alan kansainvälisten, huipputason asiantuntijoiden kanssa. Ensimmäinen alkuperälääke Fareston® on ollut markkinoilla rintasyöpälääkkeenä jo vuodesta 1988. Uusin innovaatio Nubeqa® (darolutamidi) on tarkoitettu etäpesäkkeettömän, hormonaaliselle hoidolle vastustuskykyisen (kastraatioresistentin) eturauhassyövän hoitoon (nmCRPC) potilailla, joilla on suuri riski syövän leviämiseen. Darolutamidi on Orionin keksintö, jota kehitetään yhdessä Bayerin kanssa.

Vaikka endokriinisesti säännellyt syövät ovat edelleen Orionin syöpätutkimuksen tärkeä painopiste, Orion on laajentanut tutkimustoimintansa myös muihin mekanismeihin, jotka johtavat syövän kehittymiseen, mukaan lukien immuno-onkologiset mekanismit.

Inhaloitavat lääkkeet

Orionin kehittämä ja patentoima Easyhaler® on ympäristöystävällinen ja helppokäyttöinen inhalaattori (jauheenhengityslaite) keuhkosairauksien hoitoon. Orion tavoittelee inhaloitavien, astman ja keuhkoahtaumataudin hoitoon käytettävien lääkkeiden tuoteperheen laajentamista.

Easyhaler®-teknologiaa on mahdollista hyödyntää myös uusien alkuperälääkkeiden tutkimuksessa ja kehityksessä.

Eläinlääkkeet

Orionin eläinlääketutkimukella on pitkät perinteet mikrobipohjaisten hoitojen kehittämisessä. Lisäksi hyödynnämme omien terapia-alueiden ja formulaatioteknologioiden osaamista kehittäessämme uusia eläinlääkkeitä.

Rinnakkaislääkkeet

Toimintansa tasapainottamiseksi Orion kehittää tai kehityttää yhteistyökumppaniensa kanssa samanaikaisesti useita uusia rinnakkaislääkevalmisteita. Rinnakkaislääke on lääke, joka sisältää samaa vaikuttavaa lääkeainetta kuin alkuperävalmiste, jonka patenttisuoja on päättynyt. Rinnakkaislääkkeen kehittäminen on yksinkertaisempaa ja edullisempaa kuin alkuperälääkkeiden, sillä vaikuttava aine on jo tutkittu. Rinnakkaislääkkeen kehittäminen kestää yleensä 2–3 vuotta.