Oriontation-kilpailu poiki tutkimusideoita kautta Suomen

Orion Oyj:n järjestämä akateemisille tutkijoille suunnattu ideakilpailu Oriontation – 100 ideaa oli menestys. Voittajakolmikko julkistetaan Oriontation-gaalassa ystävänpäivänä.

Juhlistaakseen omaansa ja Suomen 100 vuoden merkkipaaluja Orion Oyj kutsui vuonna 2017 kaikki korkeakouluopiskelijat ja -tutkijat osallistumaan Oriontation – 100 ideaa -kilpailuun. Kilpailussa kerättiin kolmessa kategoriassa ideoita kehittämään sekä ihmisten että eläinten hoitoa.

”Saimme yli 80 ideaa, joista moniammatillinen raatimme valitsi 21 jatkoon toiselle kierrokselle. Näiden joukossa oli edustajia Oulusta Helsinkiin”, kertoo Orionilta keskushermostotutkimuksen johtaja Carina Stenfors.

Ideoiden kehittäjinä oli tutkimusväkeä laidasta laitaan – opiskelijoita, väitöskirjan tekijöitä, professoreita ja lääkäreitä. Toiselle kierrokselle valikoitui Stenforsin mukaan useita ehdotuksia, jotka ovat kehitettävissä eteenpäin. ”Tästä joukosta olemme pyytäneet kahdeksan ryhmää esittelemään ideoitaan helmikuun gaalassa. Kaikista toiselle kierrokselle päässeistä ryhmistä on edustajia tulossa mukaan tilaisuuteen”, iloitsee Stenfors.

Työ alkaa

Stenfors toteaa, että kilpailun ratkettua alkaa varsinainen työ. ”Pyrimme vahvistamaan verkostoitumista tutkimuksen parissa. Siinä on Suomessa paljon kehittämisen varaa.”

Ideakilpailun myötä Stenfors kollegoineen kiersi ympäri Suomen tutkimuslaitoksissa tutustumassa erilaisiin hankkeisiin. ”Tuli esille, että tutkijoiden joukossa on halua vahvistaa yhteistyötä ja lisätä vuoropuhelua ideoiden ympärillä.”

Orionilla yhteistyön lisääminen nähdään tärkeänä. ”Tarvitsemme Suomessa luovuutta ja intoa. Kilpailunkin myötä tuli nähtyä, että yliopistoista löytyy huikeita ideoita, jotka ovat toteutettavissa käytännössä, kunhan oikeat kanavat löytyvät”, Stenfors sanoo.

Oriontation 100 -kilpailun voittajaehdotukset esitellään ja voittajakolmikko julkistetaan palkintogaalassa ja symposiumissa ystävänpäivänä Orion Oyj:n tiloissa Espoossa. Tilaisuudessa puhuu myös neljä Orionin omaa asiantuntijaa eri tutkimusalueilta.

 

Teksti: Johanna Paasikangas-Tella