Usein kysytyt kysymykset
Säätiö julistaa seuraavan vuoden tutkimusapurahat haettaviksi kuluvan vuoden elokuussa. Hakuaika päättyy syyskuun alkupuoliskolla.
Apurahat myönnetään Orionin Tutkimussäätiön sääntöjen mukaisesti maamme lääketieteen, eläinlääketieteen, farmasian sekä niihin liittyvien luonnontieteiden, kuten kemian ja fysiikan tutkimuksen tukemiseksi
Suurempaa apurahaa (enintään 50 000 euroa) voi hakea äskettäin (viiden vuoden sisällä – tai poikkeussäännön * mukaisesti seitsemän vuoden kuluessa) väitellyt tutkimustyön jatkamiseen.
Pienempää apurahaa (enintään 5 000 euroa) voi hakea nuoret tutkijat (ei väitelleet) tieteellistä tutkimustyötä varten. Apurahat myönnetään useimmiten väitöstyöhön.
*) Erikoislääkärin, erikoishammaslääkärin tai erikoiseläinlääkärin tutkinnon suorittamisesta tai muista erityisistä syistä (äitiys-, isyys-, vanhempain- ja hoitovapaa, varusmies- tai siviilipalvelus tai pitkäaikainen sairaus) otetaan huomioon myös hakija, jonka tutkinnon suorittamisesta on kulunut enemmän kuin viisi – kuitenkin korkeintaan seitsemän – vuotta. Mikäli viiden vuoden määräaika ylittyy, pyydetään CV:ssä esittämään selvitys syistä.
Väitösajan tarkasteluhetki on päivä jolloin apurahojen haku päättyy. Myöhemmin väittelevä hakija ei siis voi hakea suurempaa väitelleille tarkoitettua apurahaa, mutta voi hakea pienempää apurahaa.
50 000 euron apurahan hakija voi saada vain kerran ja väitöstyöhön tarkoitetun enintään 5 000 euron apurahan korkeintaan kahdesti.
Tutkimussäätiön hallitus päättää apurahojen saajat kokouksessaan, yleensä loka-marraskuussa. Apurahansaajille myönnetyt apurahat ilmoitetaan sähköpostitse marraskuussa sekä julkaistaan Tutkimussäätion kotisivuilla.
Tutkimussäätiö myös hyväksyy useamman apurahan samaan aikaan, kunhan myöntämämme apurahan käyttää hakemuksessaan ilmoittamalla tai myöhemmin säätiön kanssa sovitulla tavalla.
Myöntökirjeessä apurahansaajaa on pyydetty ilmoittamaan maksamiseen tarvittavat tiedot apurahojen hakujärjestelmään kirjautumalla. Apurahat maksetaan apurahansaajan ilmoittamalle tilille joulukuun aikana.
Kyllä, apuraha on mahdollista maksaa kahdelle eri pankkitilille, jolloin tulisi olla yhteydessä Tutkimussäätiöön (tutkimussaatio(at)orion.fi).
Kaikki apurahat maksetaan samaan aikaan joulukuussa, joten apurahan maksamista ei valitettavasti pysty siirtämään myöhemmäksi. Apurahailmoituksessa on kerrottu, että apuraha maksetaan saman vuoden lopussa.
Kyllä, apurahan voi maksaa yliopistolle tai tutkimuslaitokselle, joka puolestaan maksaa palkkaa siitä apurahansaajalle. Tutkimussäätiöllä ei myöskään ole linjausta yliopiston veloittamista yleiskustannuksista, joten ne myös hyväksytään.
Tutkimussäätiö tekee ilmoituksen apurahoista verottajalle. Lisätietoa verotettavasta apurahasta
Apurahojen käyttötarkoitusta (mm. henkilökohtaista osuutta) voi muuttaa myöntämisen jälkeen ottamalla yhteyttä Tutkimussäätiöön. Pienet apurahat ovat kuitenkin aina henkilökohtaista apurahaa. Tutkimussäätiö ilmoittaa myöntämänsä apurahat Melaan tammikuussa, joten apurahansaajan ei tarvitse ilmoittaa ennen tätä tehdyistä muutoksista Melaan.
Apuraha on tarkoitettu käytettäväksi kahden vuoden sisällä myöntämisestä. Apuraha on tarkoitettu myönnetylle vuodelle, mutta sen käyttö voi mennä osittain edellisen tai seuraavan vuoden puolelle.
Apurahasta ei tarvitse lähettää käyttöselvitystä, mutta Tutkimussäätiö edellyttää apurahan käyttämistä hakemuksessa ilmoitetulla tai myöhemmin säätiön kanssa sovitulla tavalla. Mikäli tutkimus johtaa julkaisutoimintaan, tulee säätiön nimi mainita.
Todistuksen apurahasta voi saada pyynnöstä Tutkimussäätiöön (tutkimussaatio(at)orion.fi).
Apurahan voi palauttaa tarvittaessa. Jos apurahaa ei pysty käyttämään sääntöjemme mukaisesti tulee se palauttaa.
Apurahaa voi hakea tulevina vuosina, vaikka apurahaa ei ottaisi vastaan. Tämä ei kuitenkaan takaa apurahan saamista uudestaan, vaikka se olisi jo kerran myönnetty.
Orionin Tutkimussäätiö saa vuosittain noin 700 apurahahakemusta. Valitettavasti emme pysty myöntämään kaikille hyville hakemuksille apurahaa, emmekä perustele yksittäisiä apurahapäätöksiä. Hakemukset arvioidaan kyseisen vuoden apurahanhakijoiden kesken.