Siirry pääsisältöön

Vasta-ainekonjugaatit tekevät syöpähoidoista tehokkaampia

Perinteisiin solunsalpaajahoitoihin verrattuna vasta-ainekonjugaatit vaikuttavat erityisesti syöpäsoluihin ja säästävät terveitä soluja, minkä vuoksi ne ovat monelle syöpäpotilaalle tehokkaampi ja siedetympi hoitokeino.

Vasta-ainekonjugaatit perustuvat syöpäsolujen uniikkien ominaisuuksien tunnistamiseen. Kun sairastuneista soluista löytyy kohdeproteiini, jota useimmissa terveissä soluissa ei ole, ne voidaan tuhota kohdennetusti kuljettamalla soluja tappava eli sytotoksinen lääkeaine vasta-aineiden välityksellä syöpäsoluihin ja -kudoksiin. 

Tehokkaan lääkkeen kehittäminen edellyttää oikeanlaisen kohdeproteiinin, optimaalisen vasta-ainekonjugaatin, oikean sytotoksisen lääkeaineen ja sopivan linkkerin löytämistä. Tämä vaatii syvällistä osaamista kaikista lääketutkimuksen ja -kehityksen osa-alueista.  
Oikea potilasvalinta on ratkaisevaa vasta-ainekonjugaattihoidon onnistumiselle. Kaikille potilaille vasta-ainekonjugaatit eivät sovellu, mutta ne, joille hoidot soveltuvat, saavat niistä tehokasta hyötyä. 

 Kohdeproteiinien identifioinnissa ja validoinnissa käytetään monia erilaisia molekulaarisen biotekniikan menetelmiä, kuten

  •  virtaussytometriaa
  • korkealaatuista kuvantamista ja 
  • qPCR-menetelmää. 
Marcin_Chrusciel.jpg

Rakastan laboratoriotyöskentelyä ja tiedettä. Minua motivoi uuden kokeileminen, oppiminen ja ongelmanratkaisu. Tutkimustiimillämme on juuri sitä osaamista, jota uusien tehokkaiden ja entistä turvallisempien syöpälääkkeiden kehittäminen edellyttää. ”

Marcin Chrusciel, Orionin Head of Antibody Drug Conjugates; filosofian tohtori, biologia ja fysiologia