Ruokavalio
Verenpaineen kohotessa kannattaa tarkastella ruokavaliotaan. Terveellisempi ruoka vaikuttaa usein alentavasti verenpaineeseen.
Verenpaineen kohotessa kannattaa tarkastella ruokavaliotaan. Terveellisempi ruoka vaikuttaa usein alentavasti verenpaineeseen.
Ruokailutottumusten muuttaminen saattaa tuntua aluksi vaikealta, mutta jo pienillä parannuksilla voi saada huomattavia muutoksia aikaan. Ruokavalio on avainasemassa verenpaineen hoidossa, mutta myös painonhallinnan onnistumisessa, sillä vain syömällä oikein voi laihtua.
Tarvitsemme natriumia vain 230 mg vuorokaudessa. Suositeltava suolan määrä on alle 5 grammaa päivässä. Suomalaiset käyttävät suolaa kuitenkin aivan liian runsaasti, sillä keskimäärin suomalainen mies käyttää 9—10 g ja nainen 7—8 g suolaa päivittäin, mikä ylittää merkittävästi tarpeemme.
Suomalaisten ruoasta saamasta suolasta 80 % tulee elintarvikkeisiin valmistusvaiheessa lisätystä suolasta. Terveellisempään ruokavalioon päästään korvaamalla runsassuolaiset elintarvikkeet vähäsuolaisilla. Selvitä testillämme, saatko ravinnostasi liikaa suolaa.
Ruokavalio, jossa on runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kohtuudella rasvattomia tai vähärasvaisia maitovalmisteita sekä niukasti tyydyttynyttä eli kovaa eläinperäistä rasvaa, alentaa kohonnutta verenpainetta. Kovien rasvojen vaihtaminen pehmeiksi (esim. rypsiöljyyn ja rypsiöljypohjaisiin kasvimargariineihin) pienentää myös kolesteroliarvoja.
Kalaperäiset rasvahapot alentavat verenpainetta, joten suositeltavaa on nauttia kaksi tai kolme rasvaisesta kalasta tehtyä ateriaa viikossa. Rasvaisia kaloja ovat muun muassa lohi, silakka, silli ja muikku.
Testaa, onko ruokavaliosi rasvojen laatu kohdallaan.
Hyviä kaliumin lähteitä ovat täysjyvävalmisteet, kasvikset, marjat ja hedelmät. Kalsiumin riittävän saannin varmistat maitovalmisteiden päivittäisellä käytöllä tai kalkkitableteilla. Myös lakritsi kohottaa verenpainetta, joten lakritsiuutetta sisältäviä tuotteita kannattaa välttää.
Tarkasta testillämme, onko syömistottumuksissasi parantamisen varaa.