Painonhallinta
Terveyden kannalta sopiva paino saavutetaan pikkuhiljaa. Nopea painonpudotus ei välttämättä ole pysyvä eikä terveellisin tapa. Tärkeintä on ensin aloittaa painon tarkkailu.
Terveyden kannalta sopiva paino saavutetaan pikkuhiljaa. Nopea painonpudotus ei välttämättä ole pysyvä eikä terveellisin tapa. Tärkeintä on ensin aloittaa painon tarkkailu.
Jo pienillä päätöksillä voi vaikuttaa painon pudottamiseen. On hyvä asettaa painotavoite, jonka saavuttamiseen sitoutuu pitkällä tähtäimellä. Elämäntapojen muutoksilla ja asteittain saavutetulla painonpudotuksella on yleensä pysyvämpiä etuja kuin pikaisella laihdutuksella. Lihomisen välttäminenkin on jo painonhallintaa.
Ruokavalion avulla saavutettu n. 4 %:n laihtuminen alentaa liikapainoisen systolista eli yläpainetta noin 6 mmHg ja diastolista eli alapainetta noin 3 mmHg (eli 6/3 mmHg) sekä vähentää lääkehoidon tarvetta. Itseään voi motivoida ajattelemalla, että painonhallinnassa ja verenpaineen alentamisessa saavutetuista tuloksista on hyötyä pitkälle tulevaisuuteen.
Terveellisen painon määrittämiseksi käytetään nykyisin suhteellista painoa kuvaavaa painoindeksiä BMI (Body Mass Index).
Esimerkiksi, jos henkilön paino on 96 kg ja pituus 1,76 m, painoindeksi BMI = 96 / (1,76*1,76) = 31. Normaalipaino on painoindeksitaulukon mukaan arvojen 18,5–24,9 kg/m² välillä, joten arvo 31 viittaa selvästi ylipainoon.
Pitkäaikaiseen edulliseen verenpainetulokseen tarvitaan laihtumisen ohella myös pysyviä ravinnon laadun muutoksia, erityisesti suolan käytön vähentämistä. Terveellisiin elämäntapoihin tulisikin suhtautua kokonaisuutena, jonka kaikkien osa-alueiden tulee olla kunnossa tavoitepainon saavuttamiseksi.