Mittaus ja tavoitearvot

Verenpainetta mitataan verenpainemittarilla yleensä lääkärikäynnin yhteydessä. Verenpainetta on hyvä mitata myös kotona, sillä nykyiset kotikäyttöön tarkoitetut mittarit ovat luotettavia.

Verenpaine vaihtelee eri tilanteissa. Verenpainetta voi mitata terveydenhuollossa tai omatoimisesti kotona.

Poikkeamat tuloksissa voi minimoida noudattamalla seuraavia ohjeita:

  • Mittausta edeltävän puolen tunnin aikana vältetään raskasta liikuntaa, tupakointia ja kofeiinipitoisten juomien nauttimista (kahvi, tee, kolajuomat).
  • Mittaus tehdään mitattavan istuessa. Mittauskäsi voi levätä pöydällä.
  • Varmistetaan, että olkavarren ympärille kiedottava mittarin kumiosa (mansetti) on niin suuri, että se ympäröi olkavarren.
  • Kun mittarin kumiosa (mansetti) on kiedottu olkavarren ympärille, istutaan rauhassa 5 minuuttia.
  • Vasta näiden toimenpiteiden jälkeen verenpaine mitataan vähintään kaksi kertaa. Mittausten välissä on hyvä pitää 1—2 minuutin tauko.
  • Lopullinen tulos on mittausten keskiarvo.

Jos mittaat verenpaineen kotona, on hyvä laskea neljänä eri päivänä tehtyjen mittausten keskiarvo, jolloin mittauksen tulos on vielä luotettavampi. Oma verenpainemittari on hyvä tarkistuttaa joka toinen vuosi. Se voidaan tarkistaa joko terveyskeskuksessa tai liikkeessä, josta laite on hankittu. Vain hyvin pienet erot hyväksytään. Kotikäyttöisiä mittareita ei voi korjata, joten jos tuloksissa on poikkeamia, tulee ostaa uusi laite.

Jos henkilöllä esiintyy matalaa verenpainetta tai huimausta esimerkiksi seisomaan noustessa, asia voidaan selvittää niin sanotulla ortostaattisella kokeella. Tällöin verenpaine mitataan makuulla sekä 1 ja 3 minuutin kuluttua makuulta nousemisen jälkeen. Jos pystyyn noustessa esiintyy huimausta ja verenpaine laskee seistessä noin 20 mmHg (elohopeamillimetriä) tai enemmän, huimaus johtuu todennäköisesti liian alhaisesta verenpaineesta eli ortostaattisesta hypotensiosta.

Verenpaine on usein korkeampi lääkärin mittaamana jännityksen tai muiden syiden vuoksi. Tästäkin syystä mittauksen tekee yleensä terveydenhoitaja. Yleisesti ottaen kotimittausten keskiarvo 135/85 mmHg vastaa terveydenhuollossa mitattua keskiarvoa 140/90 mmHg.

Kun tiedät verenpaine- ja kolesteroliarvosi, voit laskea riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-laskurilla. Laskuri kertoo sairastumisriskisi prosentteina.

Koska kohonnut verenpaine on usein oireeton, säännöllinen verenpaineen seuraaminen kannattaa varsinkin iän karttuessa.

Verenpaineen tavoitearvot

  • Ihanteellinen: alle 120/80 mmHg
  • Normaali: alle 129/84 mmHg
  • Tyydyttävä: alle 139/89 mmHg
  • Kohonnut: yli 140/90 mmHg

Voit myös ladata tulostettavan verenpainetaulukon, josta näet verenpaineen viitearvot. Yksilölliset tavoitearvosi saattavat poiketa näistä, jos sinulla on lisäsairauksia. Keskustele asiasta lääkärisi tai hoitajasi kanssa.