Matala verenpaine

Joillakin ihmisillä on synnynnäisesti matala verenpainetaso. Etenkin naisilla verenpaine voi olla tavallista matalampi ilman haittaa. Matalasta paineesta saattaa päinvastoin olla hyötyä, sillä valtimotaudin riski on tällöin tavallista pienempi.

Verenpaine luokitellaan matalaksi silloin, kun yläpaineen painetaso on alle 100 mmHg. Tällöin alkaa usein esiintyä oireita, kuten heikkoa oloa, huimausta, huonovointisuutta, rintatuntemuksia (tykyttelyä) tai kylmänhikisyyttä. Ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä ovat riittävä nesteensaanti, säännöllinen syöminen, sokeritasapainosta huolehtiminen ja lepo. Kohtuullinen suolan lisääminen ravintoon voi myös auttaa.

Ikääntyneillä matalan verenpaineen syynä on usein jokin verisuonten tai sydämen sairaus.

Melko yleistä on verenpaineen lasku ja huimaus esimerkiksi äkkiä seisomaan noustessa. Tämä johtuu siitä, että jäykistyneet valtimot eivät ehdi sopeutua riittävän nopeasti asennon muutokseen. Myös jotkin verenpainelääkkeet tai muut lääkkeet voivat johtaa verenpaineen laskuun äkillisesti seisomaan noustessa. Lisäksi matalaa verenpainetta voi esiintyä joidenkin harvinaisempien aineenvaihdunnan häiriöiden ja sydämen vajaatoiminnan yhteydessä.