Kohonneen verenpaineen haitat

Kohonnut verenpaine vaikuttaa terveyteen monella tavalla, vaikka sitä ei aina normaalissa arjessa huomaakaan. Hoitamattomana kohonnut verenpaine lyhentää tutkitusti elinaikaa.

On laskettu, että 25–59-vuotiailla suomalaismiehillä elinaika lyhenee 2,7 vuotta ja vastaavasti naisilla 2 vuotta, mikäli diastolinen alapaine on yli 104 mmHg ja vertailukohtana on alle 95 mmHg:n paine.

Kohonnut verenpaine suurentaa riskiä sairastua muihin sairauksiin.

Esimerkiksi sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijät moninkertaistuvat koholla olevan verenpaineen myötä. Seurauksena voi olla valtimotauti, joka voi aiheuttaa sydäninfarktin tai aivohalvauksen. Kohonneen verenpaineen vaikutus näiden sairauksien vaaraan riippuu suuresti muista valtimotaudin riskitekijöistä.

Kohonnut verenpaine rasittaa sydäntä, joka joutuu työskentelemään jatkuvasti normaalia enemmän. Tällöin sydänlihas paksuuntuu ja lopulta väsyy, minkä seurauksena syntyy sydämen vajaatoiminta.

Muiden sairauksien riski lisääntyy erityisesti tupakoinnin, korkeiden veren kolesteroliarvojen, diabeteksen tai muun sokeriaineenvaihdunnan häiriön myötä.

Kohonnut verenpaine altistaa myös munuaisten vajaatoiminnan kehittymiselle. Noin 30 % munuaisten vajaatoiminnasta johtuu korkeasta verenpaineesta. Myös silmän verkkokalvo voi vaurioitua korkean verenpaineen vuoksi, mikä johtaa näkökyvyn heikkenemiseen, jopa sokeutumiseen.