Valtimotauti

Valtimotauti eli ateroskleroosi tarkoittaa verta kuljettavien valtimoiden ahtautumista, jonka seurauksena veren kulku suonessa häiriintyy.

Kudokset tarvitsevat jatkuvasti happea ja ravintoa, joita ne saavat valtimoiden kuljettamasta verestä. Kun valtimon ahtautuminen hidastaa veren virtausta, hapen saanti vähenee.

Sydämen valtimon (sepelvaltimon) osittainen tukkeutuminen liian vähäisen hapen saannin seurauksena aiheuttaa rasituskipua rinnassa. Jos taas sepelvaltimo tukkeutuu kokonaan, seurauksena on kudoksen solujen kuolema eli kuolio, joka johtaa sydäninfarktiin. Valtimotauti kehittyy usein myös aivovaltimoihin, joiden tukkeutuminen johtaa aivohalvaukseen. Alaraajojen valtimoiden ahtautuminen aiheuttaa taas katkokävelyn ja pahimmassa tapauksessa jalka menee kuolioon.

Terveellisillä elämäntavoilla voi itse vaikuttaa merkittävästi valtimotaudin riskitekijöihin ja sairastumisvaaraan.

Valtimotaudin kehittymiseen liittyvät usein ihmisen elämäntavat, mutta myös perinnöllisellä alttiudella on osuutta asiaan. Valtimotaudin kolme pääasiallista riskitekijää ovat tupakointi, kohonnut kolesteroli ja kohonnut verenpaine. Muita riskitekijöitä ovat muun muassa sairastuminen tyypin 2 diabetekseen ja ylipaino. Valtimotaudin vaara lisääntyy jyrkästi, jos potilaalla on useita riskitekijöitä samaan aikaan.