Sydäninfarkti

Sydäninfarkti tarkoittaa hapenpuutteesta johtuvaa kuoliota sydänlihaksessa. Infarkti on hengenvaarallinen.

Sydäninfarktin taustalla on yleensä aina pitkäaikainen sepelvaltimotauti, joka ahtauttaa valtimoita. Kun suoni menee kokonaan tukkoon, syntyy infarkti. Oireena sydäninfarktissa on kova kipu, joka tuntuu laajalla alueella rinnassa. Kipu on puristavaa, "painavaa" ja voi säteillä jopa selkään sekä nostaa kylmän hien pintaan. Joskus kuitenkin kipu voi olla vain vähäistä, jolloin infarktin aiheuttama sydämen vajaatoiminta tai jokin muu oire saa potilaan hakeutumaan lääkäriin.

Sydäninfarktin oireillessa on aina hakeuduttava välittömästi lääkäriin.

Infarkti voi aiheuttaa vaikeita rytmihäiriöitä tai äkillisen sydämen pettämisen riippuen infarktin suuruudesta ja sijainnista sydänlihaksessa. Rytmihäiriöistä pahin on kammiovärinä, joka on yleisin sydäninfarktiin liittyvän äkkikuoleman syy. Terveelliset elämäntavat auttavat sydänsairauksien ennaltaehkäisyssä. Sydäninfarktiin sairastuu Suomessa vuosittain noin 25 000 henkilöä. 

Kun tiedät verenpaine- ja kolesteroliarvosi, voit laskea riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-laskurilla. Laskuri kertoo sairastumisriskisi prosentteina.