Sydämen vajaatoiminta

Sydämen vajaatoiminnassa sydänlihas ei pysty normaalisti pumppaamaan verta valtimoihin. Vajaatoiminta ei ole itsenäinen sairaus, vaan useat eri sydänsairaudet voivat aiheuttaa sen.

Yleisimmät sydämen vajaatoiminnan syyt ovat kohonnut verenpaine ja sydäninfarkti. Myös muut sydänsairaudet saattavat aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan.

Sydämessä on kaksi erillistä osaa, sydämen oikea puoli ja vasen puoli. Oikean puolen tehtävä on pumpata vähähappista laskimoverta keuhkoihin hapettumaan. Vasemman puolen tehtävänä taas on pumpata keuhkoista tulevaa hapettunutta verta aorttaan ja sitä kautta kaikkialle elimistöön.

Sydämen vajaatoiminnan kehittymistä on mahdollista itse hidastaa terveellisillä elämäntavoilla, jotka vähentävät kohonneen verenpaineen ja valtimotaudin vaaraa.

Sydämen vajaatoiminnan oireet ovat erilaiset riippuen siitä, kummassa sydämen puoliskossa vajaatoiminta ilmenee. Yleisempi on sydämen vasemman puoliskon vajaatoiminta, jonka pääasiallinen oire on hengenahdistus, joka ilmenee fyysisen rasituksen yhteydessä. Ahdistus aiheutuu verentungoksesta keuhkoissa, sillä sydänlihas ei jaksa pumpata keuhkoista tulevaa verta riittävästi eteenpäin. Verentungos ja ahdistus ovat pahempia makuulla, istuma-asento yleensä helpottaa.

Sydämen oikean puolen vajaatoiminnassa taas tyypillinen oire on turvotus etenkin nilkoissa ja säärissä. Tämä johtuu nesteen kertymisestä kudoksiin.