Diabetes

Diabetes on aineenvaihduntasairaus, jossa verensokeri kohoaa ja sokeria erittyy virtsaan.

Taudin oireita voivat olla jano, lisääntynyt virtsamäärä, väsymys ja laihtuminen. Sairaus jaetaan perinteisesti kahteen päämuotoon: tyypin 1 eli nuoruustypin ja tyypin 2 eli aikuistyypin diabetekseen, joihin kumpaankin liittyy vakavien lisäsairauksien vaara.

Kohonnut verenpaine ja diabetes ovat vaarallinen yhdistelmä. Yli puolella tyypin 2 ja joka kolmannella tyypin 1 diabeetikoista on liian korkea verenpaine, joka usein liittyy munuaisten vaurioitumiseen. Kohonneen verenpaineen hoito ja ennaltaehkäisy vähentävät vaaraa sairastua tyypin 2 diabetekseen. Tehokas kohonneen verenpaineen alentaminen vähentää merkittävästi myös diabetekseen kuuluvien valtimo- ja hiussuonisairauksien riskiä.

Tyypin 2 diabeteksen riskitekijät ovat pitkälti samat kuin kohonneessa verenpaineessakin.

Elämäntapojen lisäksi tyypin 2 diabetekselle altistaa myös perinnöllinen taipumus, joka on noin kolmasosalla kaikista ihmisistä. Taipumus voi muuttua diabetekseksi muun muassa seuraavista syistä: ylipaino (erityisesti keskivartalolihavuus), liikunnan vähyys, runsasrasvainen ja vähäkuituinen ravinto, ikääntyminen, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja stressi. Testaa, onko sinulla kohonnut riski sairastua kakkostyypin diabetekseen.