Diagnosointi

Koholla oleva verenpaine voi olla oireeton vuosikausia ennen kuin se havaitaan esimerkiksi rutiinitarkastusten yhteydessä. Tavanomaisimmat syyt lääkäriin hakeutumiseen ovat päänsärky, vetämättömyys ja väsymys.

Kun lääkärikäynnillä on mitattu kohonnut verenpaine, tehdään yleensä seuraavat toimenpiteet ja tutkimukset:

  • Verenpaine mitataan kummastakin kädestä. Jos oikealta ja vasemmalta mitatut paineet eroavat toisistaan merkittävästi (> 10 mmHg),
    seurantamittauksissa käytetään sitä kättä, josta mitattu verenpaine on korkeampi.
  • Lääkäri selvittää riskitekijät sekä tekee perusteellisen lääkärintutkimuksen. Tutkimuksessa selvitetään sydän- ja verenkiertoelinten tila sekä verenpaineeseen ja sen hoitoon vaikuttavat sairaudet. Myös sydänfilmi eli EKG on osa perustutkimusta.
  • Peruslaboratoriotutkimuksiin kuuluvat mm. verenkuva, virtsan tutkiminen, veren rasvat ja kolesterolitutkimukset sekä veren sokeritason mittaaminen.
  • Lisäksi kartoitetaan elämäntavat sekä sydän- ja verenkiertoelinsairauksien muut vaaratekijät.

Jos diagnoosi kohonneesta verenpaineesta varmistuu tutkimuksissa, lääkäri tekee hoitosuunnitelman.

Hoitosuunnitelmaan sitoutuminen on hyvin tärkeää vakavampien liitännäissairauksien ehkäisemiseksi. Jos taas verenpaine on lääkärikäynnillä tyydyttävällä tasolla, uusi mittaus on syytä tehdä viimeistään vuoden kuluttua. Ruokavalioon, alkoholinkäyttöön ja liikuntatottumuksiin on kuitenkin syytä kiinnittää heti huomiota.