Matkustaminen

Ulkomaille matkustamisesta on syytä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa. Mikäli vajaatoiminta aiheuttaa oireita myös levossa, matkustamista tulisi välttää.

Vähäiset ja vakaat oireet eivät yleensä ole esteenä matkustamiselle. Matkaa suunnitellessa kannattaa suosia reittejä, joihin ei sisälly pitkiä yhtämittaisia lento- tai automatkoja. Pitkäaikainen istuminen ja ahdas tila esimerkiksi lentokoneessa lisäävät alaraajojen turvotusta ja laskimoveritulpan vaaraa.

Lääkkeet on hyvä pakata käsimatkatavaroihin alkuperäispakkauksissaan, ja niitä on syytä varata mukaan riittävästi. Mikäli mahdollista, on matkalle hyvä ottaa myös englanninkielinen selostus omasta sairaudestaan sekä viimeinen sydänfilmi. Kannattaa harkita myös yksityistä matkavakuutusta, joka sisältää esimerkiksi pallolaajennuksen ja ohitusleikkauksen kustannukset sekä mahdollisen ambulanssilennon kotimaahan.

Matkustamisesta voi nauttia oman voinnin ja matkakohteen olosuhteet huomioiden.

Oman voinnin vuoksi kannattaa selvittää jo etukäteen matkustamiseen kuluva aika, kulkuvälineet sekä matkakohteen olosuhteet, kuten lämpötila, ilmankosteus ja korkeus merenpinnasta. Pitkillä lentomatkoilla kannattaa käyttää tukisukkia ja pienimolekylaarista hepariinia, jos antikoagulantti ei kuulu peruslääkitykseen. Matkakohteessa tulee välttää tuoretuotteita ja katukeittiöiden antimia. Juomavesi kannattaa nauttia pullotettuna.