Terveelliset elämäntavat

Sydämen vajaatoimintaa sairastavan tulisi noudattaa useimpia terveellisiä elämäntapoja koskevia ohjeita. Monipuolinen ja pääasiassa kasvisrasvoja sisältävä ruokavalio, liikunta ja säännölliset elämäntavat tukevat fyysistä jaksamista.

Vajaatoimintaa sairastavan tulisi välttää tupakointia. Alkoholia ei saisi käyttää kuin korkeintaan 1—2 ravintola-annosta päivässä, eikä sitäkään päivittäin. Muiden sairauksien tai liiallisen alkoholin käytön seurauksena syntyneen vajaatoiminnan vuoksi voi olla välttämätöntä kieltäytyä alkoholista kokonaan.

Sekä lihas- että kestävyyskunnosta kannattaa pitää huolta oman voinnin mukaan. Liikuntaa voi harrastaa muulloin, paitsi taudin pahenemisvaiheissa.

Voit itse hoitaa itseäsi noudattamalla sydänystävällistä ruokavaliota ja liikkumalla vointisi mukaan.

Ruokavalion tulisi noudattaa sydänystävällisen ravitsemuksen periaatteita. Laihduttaminen saattaa helpottaa oloa, jos ylipainoa on reilusti. Toisaalta vaikeassa vajaatoiminnassa vaarana on pikemminkin vajaaravitsemus, liiallinen laihtuminen ja lihasten surkastuminen. Tällöin riittävään ravinnon ja etenkin valkuaisen saantiin tulee kiinnittää huomiota.

Suolan käyttö ja nesteen kertyminen

Suolan käyttöä tulee rajoittaa, koska se kerää elimistöön nestettä. Vaikka vaikeassa vajaatoiminnassa veren natriumpitoisuus (P-Na) on usein matala, se ei merkitse suolan puutetta. Jos nestettä nauttii tarpeettoman paljon, natriumarvot laskevat. Hoitona on nesterajoitus. Vaikeassa vajaatoiminnassa esiintyvää suolannälkää helpottaa asianmukainen lääkehoito.

Lievässä vajaatoiminnassa nesteitä voi nauttia omien tuntemusten mukaan. Vaikeassa vajaatoiminnassa vuorokauden nesterajoitus on 1,5—2 litraa, erityisesti, jos natrium-arvot laskevat helposti.

Sydämen vajaatoimintaa sairastavan on seurattava painoa säännölllisesti. Vaa’alla kannattaa käydä samaan aikaan päivästä, yleensä aamuisin. Jos paino nousee nopeasti, se johtuu nesteen kertymisestä. Noin puoli kiloa vuorokaudessa, 2 kg kolmessa vuorokaudessa tai 5 kg viikossa on nopeaa painonnousua. Lievässä vajaatoiminnassa riittää punnitus kerran viikossa, pahenemisvaiheessa.

Sauna

Kohtuullinen saunominen sopii hyvin myös vajaatoimintapotilaalle, sillä saunan mieto lämpö laajentaa verisuonia, mikä puolestaan laskee verenpainetta. Kovaa löylyä kannattaa kuitenkin välttää.

Lämpötilaeroihin on syytä totutella rauhallisesti, sillä nopeat vaihtelut voivat rasittaa sydäntä. Kuumasta saunasta ei saa koskaan mennä suoraan kylmään veteen tai lumihankeen.

Tulehdusten ehkäisy ja hoito

Erilaiset tulehdukset voivat rasittaa sydäntä, joten niiden ennaltaehkäisy ja hoito vähentävät riskiä joutua sairaalaan. Hengitys- ja virtsatietulehdukset sekä ientulehdukset pitää hoitaa huolellisesti. Tulehduskipulääkkeiden käyttöä on kuitenkin syytä välttää, sillä ne saattavat pahentaa vajaatoimintaa. Lääkärisi neuvoo, mitä kipulääkettä voit tarvittaessa käyttää.

Vajaatoimintapotilaan on hyvä ottaa vuosittainen kausi-influenssarokote. Sydänpotilas saa rokotteen maksutta omasta terveyskeskuksestaan.

Läppävika, sydämen tekoläppä tai synnynnäinen sydänvika on muistettava mainita aina hammaslääkäriin, lääkärin vastaanotolle tai johonkin toimenpiteeseen mennessä. Kyseiset sairaudet aiheuttavat riskin bakteerien aiheuttamaan läpän tulehdukseen eli endokardiittiin, mikäli bakteereita pääsee verenkiertoon esimerkiksi hampaisiin kohdistuvan, tai muun toimenpiteen aikana.

Seksi

Sydämen vajaatoiminta ei ole esteenä seksuaaliselle kanssakäymiselle, ellei se ole fyysisesti liian kuormittavaa sydämelle. Rasitusta voi yrittää välttää muun muassa yhdyntäasennon valinnalla. On hyvä muistaa, että seksi ei rasita sydäntä sen enempää kuin parin kerrosvälin nouseminen portaissa. Monet arkiaskareet saattavat olla paljon rasittavampia. Lääkehoito ja yleinen väsymys vaikuttavat asiaan, joten sairaudesta ja seksuaalisuudesta kannattaa keskustella kumppanin kanssa hienovaraisesti.