Läheiset ja tuki

Sydämen vajaatoiminta on loppuelämän sairaus. Omilla valinnoillaan ja elämäntavoillaan voi kuitenkin vaikuttaa siihen, millaiseksi arki muotoutuu. Aktiivinen suhtautuminen omaan hoitoon voi vähentää oleellisesti sydämen kuormitusta ja hidastaa sairauden etenemistä.

Sydämen vajaatoiminta on vakava sairaus, joka etenee yleensä vuosien saatossa ja edellyttää useimmiten pysyvää lääkitystä. Sydämen vajaatoiminta vaikuttaa jokapäiväiseen elämään. Sairauden kanssa ei kannata jäädä yksin, vaan turvautua läheisiin, vertaistukeen ja hoitohenkilökunnan apuun. Lisäksi on olemassa tukiyhdistyksiä, joista saa tukea sydämen vajaatoiminnan hoitoon. Yksi niistä on Sydänliitto. Sydänliitto on kansanterveys- ja potilasjärjestö, joka edistää sydän- ja verisuoniterveyttä sekä tarjoaa tietoa terveydestä ja sydänsairauksista. 

Mieliala

Sydämen vajaatoiminta on loppuelämän sairaus. Omilla valinnoillaan ja elämäntavoillaan voi kuitenkin vaikuttaa siihen, millaiseksi arki muotoutuu. Koska sydämen vajaatoiminta vaikuttaa monin tavoin sairastuneen arkeen, se voi myös laskea mielialaa.

Joskus läheisten on vaikea ymmärtää sairastunutta.
Silloin kannattaa etsiä vertaistukea sydänyhdistyksistä.

Vajaatoiminnan kanssa eläminen voi sisältää sekä hyviä että huonoja hetkiä. Omaisten lisäksi tukea on saatavilla toisilta saman sairauden kanssa eläviltä ihmisiltä. Tällaisia vertaistukihenkilöitä löytyy muun muassa oman alueen sydänyhdistyksistä.