Jyrki Paavilainen, 61: Verenpaineen hoitaminen on yhteinen juttu vaimon kanssa

Kun Jyrki Paavilaisen korkea verenpaine huomattiin, puoliso lähti heti mukaan terveystalkoisiin. Suurin haaste on ollut painon pitäminen kurissa.

Kun harjavaltalainen Jyrki Paavilainen, 61, ryhtyy lempipuuhaansa grillaamiseen, hän jättää rasvaiset porsaanlihat kaupan hyllylle ja valitsee mieluummin broileria ja kalaa. Paavilaisen suusta ei kuule vahingossakaan hokemaa ”muutama kilo sinne tänne ei haittaa”. 

”Kyllä haittaa. Viiden kilon painonnousu näkyy heti varsinkin sokeriarvoissani. Paino tulee herkästi, mutta sen pudottaminen on vaikeaa. Sen vuoksi käyn puntarilla päivittäin”, Paavilainen kertoo.

Terveelliset valinnat ovat olleet miehelle ykkösasia siitä lähtien, kun hänellä kolmekymppisenä todettiin korkea verenpaine. Tulos yllätti armeijan varastoupseerina työskennelleen kovakuntoisen miehen. Paavilainen oli treenannut ikänsä ja aina pärjännyt Cooperin testissä. Työasiat tosin tulivat iltaisinkin mieleen, ja tupakkaa Paavilainen oli polttanut nuorukaisesta asti, mutta muuten kaiken piti olla kunnossa.

”Menin työpaikan vuositarkastukseen. Ensimmäisissä mittauksissa paineeni olivat 140/90 ja enemmänkin. Tulos yllätti, koska mitään oireita minulla ei ollut.”

Ruokahankinnat uusiksi ja tupakka pois

Jyrki Paavilainen kiittelee vieläkin armeijan terveystarkastusta, jonka ansiosta paineet havaittiin ajoissa. Paavilaisen isä kuoli sydänkohtaukseen 64-vuotiaana ja hänen sisaruksillaan on todettu diabetesta, kohonnutta verenpainetta ja kohonneita sokeriarvoja. Sukurasitteet pistivät miettimään tilannetta vakavasti.

Onneksi terveysalalla ollut vaimo lähti heti mukaan elämäntaparemonttiin.

”Karsimme suolan ruoan valmistuksesta lähes kokonaan. Siirryimme vähärasvaisiin, Sydänmerkillä varustettuihin juustoihin ja lisäsimme vihanneksia”, Paavilainen luettelee.

”Ilman vaimon tukea ja patistamista en olisi onnistunut. On tärkeää, että tämä on yhteinen juttu.”

Jyrki Paavilaisen tehtäväksi tuli lopettaa tupakanpoltto. Se onnistui nelikymppisenä. Lenkkeilystä tuli rutiini, kun hän jäi eläkkeelle 48-vuotiaana armeijan vanhojen säännösten mukaan. Kuntoilusta käy myös omakotitalon hoitaminen puu- ja pihatöineen.

Lääkkeet avuksi

Ensimmäiset verenpainelääkkeet Paavilaiselle määrättiin 1990-luvun alkupuolella. Korkeimmillaan yläpaine on ollut 170 ja alapaine yli 100 lääkityksestä huolimatta. Tällä hetkellä hänellä on kaksi verenpainelääkettä, toinen, joka laajentaa verisuonia, ja toinen, joka estää verenpainetta nostavan angiotensiinin vaikutusta. Paineet ovat pysyneet hyvinä: tyypillinen aamupaine on 130/80.

Oman verenpaineen mittaaminen on tuttu rutiini Jyrki Paavilaiselle. Alussa hän mittasi paineen joka aamu, mutta nykyisin harvemmin, koska tilanne on vakaa. Paavilainen mittaa mieluiten paineensa itse, jotta saisi todellisuutta vastaavat tulokset.

”Olen huomannut, että minulle tulee herkästi valkotakkikammo, kun terveydenhoitaja mittaa. Päässä jumputtaa ja iho alkaa punoittaa. Sen vuoksi on parempi, että mittaan paineet kotona omassa rauhassa.”

Tällä hetkellä Paavilaisen tilanne on oireeton ja hyvä. Uusien verenpainelääkkeiden jälkeen paineen tunnetta ja ”kohinaa” ei juuri koskaan tunnu. Hoidoksi ovat tulleet myös kolesteroli- ja diabeteslääkitys, ja niiden kanssa sokeri- ja kolesteroliarvot ovat pysyneet kurissa. Puolen vuoden välein käynti sairaanhoitajalla riittää, jos tilanne pysyy ennallaan. Lääkäriä konsultoidaan ja lääkärin vastaanotolla hän käy tarpeen mukaan, käytännössä noin kerran vuodessa.

Vuosi sitten huomattu pieni painonnousukin on nyt selätetty. Kun miehellä on mittaa 176 senttiä, oli 90 kiloa liikaa. Nyt puntari näyttää 87 kiloa.

”Se ei saa nousta yhtään”, painottaa Jyrki Paavilainen.

Jyrkin vinkit kohonneen verenpaineen hoitoon:

  • Vältä pientäkin lihomista. Paino nousee herkästi mutta laskee hitaasti.

  • Jos tupakoit, lopeta heti.

  • Käy tunnollisesti terveystarkastuksissa, vaikka olisit oireeton. 

  • Ota ruokaremonttiin puoliso mukaan. Muutosten tekeminen on yhdessä helpompaa.

  • Liiku ja hyötyliiku. Pihalla puuhailukin on hyvää hyötyliikuntaa.

Kategoriat: