Selviätkö verenpainelääkkeiden viidakosta?

”Verenpainelääkkeiden viidakko näyttäytyy erilaisina kauppaniminä, vaikuttavina aineina, vaikutuksina, sivuvaikutuksina, syinä ja seurauksina”, luennoi kardiologi Jyrki Lilleberg kuulijoilleen Finlandia-talossa järjestetyillä Sydän2016-messuilla.

Verenpaine on samaan aikaan sekä vaarallista että elintärkeää:

”Mitä verenpaine oikeastaan on ja osaammeko arvostaa sitä riittävästi? Sydän pumppaa noin 70 kertaa minuutissa keskimäärin 85 vuoden ajan pitääkseen yllä verenpainetta. Mikä insinöörin valmistama kone pystyy samaan?” kysyi Lilleberg.

Veri kuljettaa happea ja ravinteita aivoille, elimille ja raajoille. Normaalilukemissa verenpaine on noin 120/70 mmHG eli elohopeamillimetriä. Paine mitataan sydämen työvaiheen aikana niin sanottuna yläpaineena ja lepovaiheen aikana niin sanottuna alapaineena.

Milloin verenpaine muuttuu sairaudeksi?

Verenpainetaudista puhutaan, kun verenpaine on pysyvästi koholla yli 140/90 mmHg tai sitä korkeampi. Liitännäissairauksien, kuten diabeteksen ja munuaisten vajaatoiminnan, yhteydessä jo alhaisempikin lukema katsotaan korkeaksi verenpaineeksi. Lukema on yksilöllinen ja mitä useampia sydäntapahtuman riskitekijöitä henkilöllä on, sitä aiemmin kohonnutta verenpainetta tulee hoitaa.

Korkea verenpaine väsyttää sydäntä, jolloin sydäntapahtuman riski kasvaa. Sydänlihas paksunee ja jäykistyy aiheuttaen vajaatoimintaa.

Milloin ja miten verenpainetta hoidetaan?

Verenpaine on tyypillisesti oireeton ja ensimmäinen merkki saattaakin olla yllättävä sydäninfarkti, aivoinfarkti tai munuaisten vajaatoiminta. Siksi verenpainetta kannattaa seurata säännöllisesti.

Aloittamalla hoito ajoissa, estetään sydämen väsymistä ja suonten kalkkeutumista. Verenpainetta hoidetaan ensisijaisesti elintavoilla ja ellei se riitä, myös lääkkeillä:

”Moni ajattelee, että minähän en niitä myrkkyjä syö. Lääkkeet ovat kuitenkin tarkkaan tutkittuja ja jopa paljon turvallisempia kuin monet vitamiinit ja ”terveyspillerit”. Niillä voidaan oikeasti ehkäistä kuolemantapauksia. Yleensä vaaralliset eli myrkylliset vaikutukset tulevat esiin vasta moninkertaisilla annoksilla”, korosti Lilleberg.

Lääkkeiden nimet ja lääkeaineet saattavat aiheuttaa hämmennystä. Samaa lääkeainetta voi saada apteekista usealla eri nimellä, vaikka vaikuttava aine on sama. Lääkkeitä pitäisikin Lillebergin mielestä määrätä vaikuttavan aineen mukaan, eikä kauppanimellä.

”Entä miksi tarvitaan monta pilleriä, eikä vain yhtä? Yleensä usean lääkkeen yhdistelmällä voidaan saavuttaa pienemmällä annoksella tehokkaampi vaikutus vähäisemmillä sivuvaikutuksilla kuin yhden lääkkeen annosta kasvattamalla.”

Mitä voin itse tehdä lääkeviidakossa?

”Potilaan kannattaa pitää lääkelistansa aina ajan tasalla ja ottaa se mukaan sairaalaan, apteekkiin tai lääkärin vastaanotolle. Lääkäri voi pohtia, voisiko jonkin lääkkeen ehkä lopettaa tai ainakin annosta pienentää. Etenkin, jos ilmaantuu uusia oireita, kannattaa miettiä onko se jonkin lääkkeen sivuvaikutus tai lääkkeiden odottamaton yhteisvaikutus”, Lilleberg painotti.

Parasta lääkettä ovat liikunta ja terveelliset elämäntavat, sillä yleensä painon noustessa ja liikunnan vähentyessä myös lääkemäärä ja lisäsairauksien riski kasvavat. Myös alkoholi ja suola nostavat verenpainetta. Myytti lasillisesta päivässä sydäntapahtumien ehkäisijänä on jo pitkälti kumottu viimeaikaisissa tutkimuksissa.

”Pyrin nykyään itsekin antamaan liikuntareseptejä ja vastaanotolla huomaa, miten potilaiden vointi kohenee. Liikuntaa lisäämällä painonhallinta helpottuu ja verensokeri ja verenpaine laskevat. Usein lääkkeiden tarvekin vähenee. Hoitamattomana verenpaine on yleensä kaikkein suurin riski”, summasi Lilleberg.

Kategoriat:
Avainsanat: