Onnistuuko painonpudotus ohjauksen avulla?

Usein pysyvä ja pitkäaikainen painonpudotus on hankalaa, vaikka ylipainon terveyshaitat ovat hyvin tiedossa. Terveydenhuollolta puuttuu toistaiseksi yhteinen toimintamalli potilaiden ohjaamisesta pysyvään painonhallintaan. Tampereella kokeiltiin uudenlaista elämäntapainterventiomenetelmää hyvin tuloksin.

- NISKI- eli Niskasta kiinni -projekti oli Tampereella toteutettu elämäntapainterventioon ja vapaaehtoisuuteen perustuva ohjausmalli. Sen tavoitteena oli ensisijaisesti 5–10 % painonpudotus, josta on jo merkittävää hyötyä useimmille sydän- ja verisuonitautien riskitekijöille, kertoi EL Jyrki Taurio Valtakunnallisessa hypertensiopäivässä 2018.

- Tavoitteena oli oppia pysyviä keinoja painonhallintaan, korosti Taurio.

Projektissa tarjottiin eri tavoin tukea painonhallintaan. Kyseessä oli intensiivinen ohjelma, joka käsitti vuoden aikana noin 25 ohjauskäyntiä esimerkiksi ravitsemusterapeutin, lääkärin tai personal trainerin vastaanotoilla.

Työkaluja pysyvään painonhallintaan

Vuoden ajalle sijoittui useita tapaamisia terveydenhuoltohenkilöstön kanssa. Projekti sisälsi niin sanotun initiaatio-, vakiinnuttamis- ja ylläpitovaiheen.

Lääkärikäynneillä seurattiin muun muassa painoa ja verenpainetta. Ravitsemussuunnittelijan kanssa keskusteltiin ruokavaliosta ja käytiin kerran supermarketissa tutustumassa painonhallinnan kannalta terveellisiin vaihtoehtoihin. Lisäksi osallistujat kävivät kahdella dieettikokin oppitunnilla, joilla opeteltiin muun muassa rasvojen käyttöä ja salaatin valmistamista. He saivat myös kuntosalin jäsenkortin, jonka käyttöä seurattiin ja käyttämättömyydestä muistutettiin tarvittaessa. Personal trainer ohjasi ulkoliikuntaa, esimerkiksi sauvakävelyä.

- Vuosi on melko lyhyt aika osoittaa tuloksia pysyvistä elämäntapamuutoksista, mutta kuitenkin sen verran pitkä aika, että siinä on mahdollisuuksia luoda kestävä pohja terveellisemmille elämäntavoille, pohti Taurio.

Tutkimukseen etsittiin vapaaehtoisia muun muassa kaupungin terveysasemien vastaanotoilla ja lehti-ilmoituksilla. Aloitteen monialaisesta projektista teki yleislääkäri Jorma Järvinen. Rahoitusta saatiin sekä Tampereen kaupungilta että Sitralta. Osallistumiskynnystä pyrittiin madaltamaan sillä, että osa kuluista korvattiin potilaille.

Tuntuvia tuloksia painonpudotuksessa

Projektiin osallistui 134 iältään 21–69-vuotiasta henkilöä. Heistä 92 jatkoi projektissa vuoden loppuun. Osallistumiskriteerinä oli vähintään painoindeksi 30 tai 25, jos henkilöllä oli jokin sellainen lisäsairaus, kuten tyypin 2 diabetes tai ylipainosta johtuvaa nivelkulumaa, jonka vuoksi hän selvästi hyötyi laihdutuksesta.

Vähintään 5 % painonpudotuksen saavutti yli puolet ja 10 % pudotuksen noin 27 % osallistujista. Merkittävin muutos saavutettiin kolmen ensimmäisen kuukauden aikana, mutta laskua tapahtui vielä sen jälkeenkin.

Keskimäärin paino putosi ryhmässä 6,2 %, vyötärönympärys kaventui 6 cm ja painoindeksi laski 2 yksikköä. Myös verenpaine laski 8/5 mmHg (systolinen/diastolinen).
Projektin aikana myös osallistujien kunto kohosi UKK-testissä noin 14 pistettä eli lievästi heikkokuntoisten ryhmään. Tutkimuksen alussa osallistujien kunto oli huomattavasti ikäisiään heikompi.

Tulokset olivat siis hyvällä tasolla verrattuna muihin interventiotutkimuksiin. Tutkimuksessa ei tosin ollut vertailuryhmää ja tulokset analysoitiin vasta jälkikäteen, mutta se antaa hyvän kuvan menetelmän mahdollisuuksista pitkäaikaishoidossa.

Tutkimukseen ei liittynyt pitkäaikaisseurantaa, joten pysyvistä tuloksista ei ole 2 vuoden jälkeen tietoa. Se kuitenkin osoitti, että tiiviillä, moniammatillisella ohjauksella voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia.

Kategoriat:
Avainsanat: