Ota verenpaine vakavasti!

”Mistä verenpaine sitten johtuu? Kohonneeseen verenpaineeseen voi johtaa joukko tekijöitä, muun muassa liiallinen suolan saanti ja nesteen kertyminen, munuaistoimintaa heikentävät syyt, stressi, joukko perinnöllisiä sairauksia, ylipaino ja muutamat muut syyt”, luetteli professori Ilkka Pörsti.

Voiko verenpaineesta syyttää geenejä?

”Vaikka olisi käynyt se huonoin tuuri perimän suhteen, niin elintavat ja ympäristötekijät ovat sittenkin tärkeimmät tekijät, joilla verenpaineeseen voi vaikuttaa”, kannusti Pörsti kuulijoitaan Espoon Sydänmessuilla 13.4.

Syitä pyritään kartoittamaan lääkärin vastaanotolla, jotta verenpainetta osataan hoitaa oikein. Myös vähäinen liikunta ja nautintoaineet, kuten alkoholi, tupakka ja huumeetkin voivat aiheuttaa verenpainetta.

Lakritsiuutteen runsas käyttö on myös merkittävä tekijä, ja sen vaikutus elimistössä voi kestää pitkäänkin. Kohtalainen lakritsialtistus nostaa verenpainetta saman verran kuin yksi verenpainelääke laskee.

”Kun potilaita kehottaa luopumaan lakritsista, he sanovat siirtyvänsä salmiakkiin. Lakritsiuutetta eli glykyrritsiiniä on tosin lähes kaikissa mustissa makeisissa ja monissa muissakin elintarvikkeissa.”

Miksi paine nousee?

Tavallisesti korkea verenpaine johtuu siitä, että verenkierron vastus on normaalia suurempi ja painetaso suonissa nousee. Verisuonten sisämitta saattaa myös olla halkaisijaltaan pienempi verrattuna henkilöihin, joilla on normaali verenpaine.

Iän myötä verisuonet jäykistyvät ja etenkin yläpaine nousee. Alapaine nousee tavallisesti 50 vuoden ikään saakka. Sen jälkeen tavallisempaa on kohonnut yläpaine eli systolinen hypertensio.

Verenpaineen ehkäisy ja hoito

Ensimmäiseksi pitää tietää verenpaineensa, koska se on monesti oireeton. Luotettavinta on kotimittaus, johon hoitopäätösten pitäisi Pörstin mukaan pääsääntöisesti pohjautua.

”Missä sitten säilyttää verenpainemittaria? Ei kaapissa tai laatikossa, vaan näkyvillä esimerkiksi kahvinkeittimen vieressä. Se on verenpainemittarin paras kaveri”, julisti Pörsti.

Oireettomanakin verenpainetta tulisi hoitaa, koska se lisää sairastuvuutta sydän- ja verisuonitauteihin. Yleensä verenpaineen korjaamiseksi olisi syytä aloittaa ensin elintapahoito ja vasta sen jälkeen harkita lääkitystä. Yksi lääke laskee verenpainetta keskimäärin 9/6 mmHg, mutta useimmilla tarvitaan 2–3 eri lääkettä ja elämäntapahoitoa, jotta päästään hoitotavoitteeseen.

Läheskään kaikki eivät kuitenkaan määrättyjä lääkkeitään käytä:
”Verenpaine pitäisi ottaa vakavasti. Niistä, joille lääkettä oli määrätty, sitä käytti vain puolet ja heistä vain 40 % oli hoitotavoitteessaan”, muistutti Pörsti.

Kategoriat:
Avainsanat: