Onko tyypin 2 diabetesepidemia taltutettavissa?

”Tyypin 2 diabetesta sairastaa reilu puoli miljoonaa suomalaista, ja heistä noin kolmasosa ei edes tiedä sairastavansa sitä. Lisäksi suurella osalla väestöstä on jokin lievempi sokeriaineenvaihdunnan häiriö”, herätteli professori Matti Uusitupa Espoon Sydänmessujen väkeä lauantaina 13.4. Tapiolan kulttuurikeskuksessa.

Uusitupa korosti, että kansallisella tasolla hoidossa tulisi keskittyä ennaltaehkäisyyn:

”Sen tueksi tarvitaan myös poliittista tahtoa ja koko väestöön, erityisesti riskiryhmiin, kohdistuvia toimia. Mikään lääke ei yksin paranna vahvasti elintapoihin liittyvää tautia”, pohti Uusitupa.

Uusitupa piti hälyttävänä paitsi diabeetikkojen määrää, myös raskausajan diabeteksen yleistymistä.

Huomio riskitekijöihin

”Vaikka geneettisillä tekijöillä on toki merkitystä, voi sairastumisriskiään pienentää oleellisesti elämäntapamuutoksilla”, painotti Uusitupa.

Riskitekijät kasautuvat usein samoille henkilöille moninkertaistaen sydän- ja verisuonisairauksien mahdollisuuden:

”Riskitekijöistä ylipaino ja etenkin keskivartalolihavuus ovat merkittävimmät. Samaten vähäinen liikunta ja liikkumattomuus sekä ravitsemustekijöistä vähäinen kokojyväviljojen ja kuidun saanti kohottavat riskiä”, kertoi Uusitupa.

Viime aikoina on Uusituvan mukaan puhuttu myös prosessoidun punaisen lihan ja sokeroitujen juomien vaikutuksesta.

Diabeteksen ehkäisy

Ensisijaiset keinot diabeteksen ehkäisyssä ovat edelleen liikunta, ruokavalio ja laihdutus. Jos henkilö on jo sairastunut diabetekseen, on tärkeää hoitaa verensokeriaan oikein.

”Ruokavalioksi voidaan suositella terveellistä pohjoismaista ruokavaliota. Myös Maailman terveysjärjestö on hyväksynyt sen merkityksen välimerellisen ruokavalion rinnalla”, totesi Uusitupa.

Suomalaisessa tutkimuksessa tyypin 2 diabeteksen riski aleni 58 % ruokavalion ja liikunnan yhdistelmähoidolla. Kansainvälinen näyttö tukee näitä tuloksia. Elämäntapamuutoksilla saavutettu riskin alenema myös säilyy pitkään.

Jo 5 % tai vähäisempikin painon pudotus alentaa diabetesriskiä huomattavasti. Voimakkaalla laihdutuksella tai lihavuusleikkauksella jo puhjennut diabetes voidaan myös saada täyteen remissioon eli parantumaan väliaikaisesti, mutta kohonnut riski säilyy silti.

Liikunnan merkitys

Uusituvan mukaan on parempi liikkua edes vähän ja intensiivisesti kuin jättää kokonaan liikkumatta. Liikuntaa tulisi lisätä vähitellen oman kunnon mukaan:

”Ei tarvitse olla kuin Paavo Nurmi, sillä jo reipas kävely tai liikunnallinen elämäntapa karkeasti puolittavat diabetesriskin”, summasi Uusitupa.

Kategoriat:
Avainsanat: