Tietoa ja tukea

Kohonnut kolesteroli ei sinänsä rajoita elämää ja se on hoidettavissa oleva sairaus. Omahoidolla on suuri painoarvo, sillä hoito pohjautuu aina elämäntapojen muuttamiseen terveellisemmiksi.

Elämäntaparemontista voi tehdä oman hyvinvoinnin projektin. Oma hyvinvointi ja keho ovat tärkeitä juuri sinulle koko loppuelämäsi ajan. Siksi omaan hyvinvointiin kannattaa panostaa.

Elämäntaparemontti voi muodostua pitkän tähtäimen projektiksi. Usein onnistuneeseen toteuttamiseen tarvitaan myös läheisten ymmärrystä ja tukea. Joidenkin täytyy tehdä suurempia muutoksia elämäntavoissaan kuin toisten.

Läheisten tuki auttaa elämäntaparemontin onnistumisessa.

Elämäntapoja on yleensä helpompi muuttaa terveellisiksi, kun ympärilläsi olevat ihmisetkin noudattavat samoja arvoja ja kannustavat muutokseen. Siksi läheisten tuki sekä sydänsairauksista vertaistukea jakavat tahot ovat tärkeitä jokaisen potilaan elämässä. Elämäntaparemontti voi olla yhteinen projekti läheistesi ja perheesi kanssa. Toisen kannustaminen käy automaattisesti, kun tavoitteena on yhteinen päämäärä.

On ymmärrettävää, että aina ei huvita liikkua ja herkut saattavat välillä maistua. Pieniä lipsumisia tulee aina, mutta silloin läheiset voivat motivoida jatkamaan ja auttaa saavuttamaan tavoitteen. Lipsumisten ei kannata antaa lannistaa, vaan tulee jatkaa siitä, mihin jäätiin. Vaikka lipsuisitkin jonakin viikonpäivänä, sinulla on silti jo kuusi onnistunutta päivää kohti terveellisempiä elämäntapoja.

Joskus samassa tilanteessa oleva ymmärtää tavoitteitasi jopa paremmin kuin läheisesi.

Vertaistukea ja lisätietoa löydät esimerkiksi näiltä tahoilta:

  • Suomen Sydänliitto
  • Suomen sydänpiirit ja yhdistykset
  • Terveyden ja hyvinvoinnin laitos