Sairaudet

Kohonnut kolesteroli altistaa sydänsairauksille.

Kohonnut kolesteroli altistaa valtimotaudeille. Valtimotauteja voi ehkäistä hoitamalla kohonnutta kolesterolia. Lisäksi tupakoinnin lopettaminen ja kohonneen verenpaineen hoito ovat tärkeitä tekijöitä valtimotautien ehkäisyssä. Kun kolesteroli kertyy valtimon seinämille muodostaen mm. plakkia, valtimo ahtautuu ja verenkierto heikkenee. Valtimotauti eli ateroskleroosi voi aiheuttaa mm. sepelvaltimotautia eli rasituskipua rinnassa, sydäninfarktin tai aivohalvauksen. Alaraajojen valtimoahtauma aiheuttaa katkokävelyä.

Elämäntavoilla voi vaikuttaa merkittävästi lisäsairauksien syntyyn ja ne ovat myös oleellinen osa sydän- ja verisuonisairauksien itsehoitoa. Sydän- ja verisuonisairaudet kulkevat usein suvussa ja niille on yhteistä perinnöllinen alttius. Vaikka perinnöllistä alttiutta olisikin, omilla valinnoilla ja elämäntavan muutoksilla on aina merkitystä sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiseen. On tärkeää ottaa selvää omista riskeistään ja selvittää suvussa yleisesti ilmeneviä sairauksia. Säännölliset terveystarkastukset ja veriarvojen mittaus ohjaavat kolesterolinarvojen ja muiden lisäsairauksien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon.

Diabetes ja kohonnut kolesteroli

Diabeetikoiden tavoitearvot LDL-kolesterolissa ovat tavanomaista tiukemmat, sillä diabetes on yksinäänkin suuri riskitekijä sairastua valtimotauteihin. Diabetes sairautena muuttaa rasva-aineenvaihduntaa haitalliseen suuntaan. Riski korkealle kolesterolille on siis diabeetikoilla suurempi kuin perusterveellä henkilöllä. Diabeetikon tulee seurata kolesteroliarvoja muita tarkemmin. LDL-tavoitetaso on diabeetikolla alle 1,8 tai 1,4 riippuen muista sydän-ja verisuonisairauksien riskitekijöistä.

Ruokavalio vaikuttaa sekä kolesteroliin että verensokeriin. Sydänystävällisen ruokavalion noudattamisen lisäksi diabeetikon tulee kiinnittää huomiota aterioiden ajoitukseen ja kokoon. Erityisen tärkeää on ruoka-annosten ja välipalojen hiilihydraattipitoisuus, sillä lääkitys ja ruoan sisältämät hiilihydraatit vaikuttavat toisiinsa.