Ett förhöjt kolesterolvärde är en riskfaktor värd att behandla

Varför är det farligt om kolesterolvärdet är förhöjt, och vad kan man göra för att behandla detta tillstånd? Vår färska patientguide, ”Behandling av högt kolesterol”, innehåller tips och instruktioner gällande behandlingen av höga kolesterolvärden. I denna guide finner du förklaringar på termer som rör behandlingen och instruktioner till livsstilsförändringar som kan vara till hjälp.

Höga kolesterolvärden kan bero på både arvsfaktorer, livsstil och kost – och till och med på personens kön. Det lönar sig att låta kontrollera sina kolesterolvärden. Även om en liten mängd kolesterol i blodet är livsviktig för oss människor, utgör en alltför stor mängd en riskfaktor för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, såsom kranskärlssjukdom.

En behandling av förhöjda kolesterolvärden minskar risken för ateroskleros (s.k. åderfökalkning). En läkemedelsbehandling sätts in då den totala risken för ateroskleros är förhöjd och önskade resultat inte uppnås med hjälp av enbart livsstilsförändringar.

Man bör fästa uppmärksamhet vid hälsosamma levnadsvanor också då man redan behandlas med något läkemedel, eftersom levnadsvanorna är i nyckelposition både vid förebyggandet och behandlingen av förhöjt kolesterol. I vår kolesterolguide kan du läsa mer om hur olika livsstilsförändringar kan vara till hjälp i kampen mot kolesterolet.

Bekanta dig med vår förnyade kolesterolguide!

Kategoriat:
Avainsanat: