Hoito

Kohonneen kolesterolin hoidossa tupakoinnin lopettamisella, sydänystävällisellä ruokavaliolla ja terveellisillä elämäntavoilla on ensiarvoinen merkitys.

Kohonnut kolesteroliarvo yksinään ei ole syy aloittaa lääkehoitoa. Kohonnutta kolesterolia voi hoitaa terveellisen ruokavalion ja liikunnan avulla. Jos tupakoi, se kannattaa lopettaa pikaisesti. Kun kohonneen kolesterolin lisäksi on muitakin valtimotaudin riskitekijöitä, voidaan tarvita lääkehoitoa.

Valtimoita ahtauttavia sairauksia kutsutaan valtimotaudeiksi, ateroskleroosiksi. Valtimotautia sairastaa lähes puoli miljoonaa suomalaista. Kohonnut kolesteroli ahtauttaa suonia huomaamatta, sillä se ei aiheuta oireita tai tuntemuksia. Kohonnut kolesteroli yhdessä muiden riskitekijöiden kanssa voi aiheuttaa valtimotauteja.

Valtimotaudissa verta kuljettavat suonet ahtautuvat, sillä verisuoniin muodostuu kolesterolikertymiä eli plakkia. Joskus puhutaan myös verisuonten kalkkeutumisesta, vaikka ahtauma ei aiheudu kalkista vaan kyse on pääasiassa kolesterolikertymistä. Plakki ahtauttaa valtimoa niin, että verenkierto häiriintyy. Tästä voi seurata valtimon tukkeutuminen ja sydän- tai aivoinfarkti tai raajojen kuolio.

Noin 80 prosenttia sydän- ja verisuonisairauksista selittyy kolmella riskitekijällä: kohonneella kolesterolilla, kohonneella verenpaineella ja tupakoinnilla.

Omat riskitekijät on hyvä tunnistaa. Siten pystyy itse parhaiten vaikuttamaan ennaltaehkäisevästi sydän- ja verisuonisairauksien puhkeamiseen. Mittaa säännöllisesti verenpainetta, seuraa pulssiasi ja käy tarkastamassa kolesteroliarvot säännöllisesti, jotta tiedät onko riskisi kohonnut. Riskiä voi lisäksi itsekin kartoittaa FINRISKI-laskurilla ja tuloksesta on hyvä keskustella lääkärin kanssa. 

 

 

Kuva © Valtion ravitsemusneuvottelukunta