Hoidon seuranta

Eteisvärinä on krooninen eli pysyvä sairaus, joka edellyttää säännöllistä hoitoa ja seurantaa. Yleensä seuranta voidaan tehdä terveyskeskuksessa.

Jokaisen eteisvärinäpotilaan tilanne on yksilöllinen. Siten myös hoito ja hoitosuunnitelma ovat yksilöllisiä. Hoidon onnistumista mitataan seurantakäynneillä. Niiden tarve riippuu potilaan kokonaistilanteesta, muista perussairauksista ja rytmihäiriöiden esiintymisestä. Lääkäri tarkastelee tilannetta yleensä 1—2 kertaa vuodessa.
Seurantakäynneillä voit keskustella hoitoon liittyvistä mieltäsi askarruttavista kysymyksistä.
Seurantakäynneillä käydään läpi vointia ja oireita. Samalla tarkistetaan lääkitys ja mitataan verenpaine, pulssi sekä kartoitetaan aivohalvausriskiä. Omahoidon toteutumisesta arjessa sekä ruokavalioon, liikuntaan ja painoon liittyvistä kysymyksistä on myös hyvä keskustella. Vertaistuen tarpeestakin kannattaa mainita. Terveyskeskuksessa voi olla sopiva ryhmä, johon voi liittyä.
Lääkehoito vähentää eteisvärinän oireita ja vakavien sairauskohtausten, kuten aivohalvauksen, riskiä. Hoidon onnistumiseksi myös säännöllisten ja terveellisten elämäntapojen noudattaminen arjessa on tärkeää.