Tupakka ja alkoholi

Tupakoinnilla, nuuskan- ja alkoholinkäytöllä on monia epäsuotuisia vaikutuksia varsinkin diabeetikoille. Lopettaminen tai ainakin vähentäminen kannattaa, sillä samalla minimoi lisäsairauksien riskit.

Tupakoinnin lopettaminen on hyödyllistä kenelle tahansa, mutta sen merkitys korostuu diabeteksen hoidossa, sillä diabeetikoille tupakointi on erityisen haitallista. Tupakan tai nuuskan sisältämä nikotiini nostaa sydämen sykettä ja verenpainetta. Lisäksi se supistaa verisuonia, pahentaa niiden kalkkiutumista ja lisää verihiutaleiden tarttumista toisiinsa. Tupakoivan diabeetikon riski lisäsairauksille kasvaa. Siksi sydäninfarktin, aivohalvauksen tai alaraajojen verenkiertohäiriön riski kasvaa entisestään. Tupakointi voi myös lisätä munuaisten, hermojen ja silmänpohjien verisuonivaurioita ja kaksinkertaistaa alaraaja-amputaation vaaraa.

Välttämällä alkoholia ja tupakkaa voi vähentää lisäsairauksien riskiä.

Diabeetikoiden tulee kiinnittää erityistä huomiota myös alkoholinkäyttöönsä. Alkoholi sisältää paljon energiaa, joka altistaa alhaiselle verensokerille ja voi vaikeuttaa insuliinihoidon toteuttamista. Alkoholin runsas energiamäärä voi myös herkästi lihottaa, mikä vaikeuttaa painonhallintaa. Runsas alkoholinkäyttö nostaa myös verenpainetta. Alkoholia tuleekin käyttää vain kohtuudella.

Kohtuullinen kulutus vastaa naisilla yhtä ja miehillä kahta ravintola-annosta päivässä. Suositeltava alkoholin enimmäismäärä viikossa on naisilla enintään 9 ja miehillä enintään 14 ravintola-annosta. 1 annos tarkoittaa esimerkiksi 1 pulloa (33 cl) keskiolutta, 12 cl:aa viiniä tai 4 cl:aa väkeviä alkoholijuomia.