Oireet

Diabetes on sokeriaineenvaihdunnan sairaus, jonka oireet johtuvat koholla olevasta verensokerista. Sairaudessa elimistö ei tuota riittävästi insuliinia, joka normaalisti alentaa veren glukoosipitoisuutta. Oireina voivat tällöin olla esimerkiksi väsymys tai jano.

Häiriö aiheuttaa verensokerin kohoamisen ja sokerin sitoutuminen elimistön valkuaisaineisiin lisääntyy. Tämä puolestaan muuttaa valkuaisaineiden rakennetta ja heikentää niiden toimintaa. Kun verensokeri on jatkuvasti koholla, vaurioituneita valkuaisaineita kasaantuu elimistöön liikaa. Tästä voi seurata elinmuutoksia esimerkiksi munuaisissa, hermoissa tai silmissä.

Tyypillisiä oireita ovat lisääntynyt virtsaneritys ja jano.

Koska glukoosia on veressä liikaa, sitä erittyy myös virtsaan, jolloin virtsan määrä ja virtsaamistiheys lisääntyvät. Tämän seurauksena elimistö menettää koko ajan nestettä. Jos virtsaan erittyy sokeria erityisen paljon, keho menettää samalla myös energiaa.

Jos kudokset eivät pysty käyttämään sokeria polttoaineeksi insuliinin puutteen tai sen heikentyneen vaikutuksen takia, voi seurauksena olla väsymystä. Tällöin elimistön kyky puolustautua taudinaiheuttajia vastaan voi huonontua ja vastustuskyky laskee.