Ylipaino

Tyypin 2 diabetes aiheutuu usein ylipainosta ja jopa neljä viidestä diabeetikosta on ylipainoisia.

Ylipaino kulkee käsi kädessä metabolisen oireyhtymän kanssa. Tyypin 2 diabeetikoilla on usein myös metabolinen oireyhtymä (MBO) ja useita muitakin valtimotaudin vaaratekijöitä. Valtimotaudin vaaratekijöihin kuuluvat ylipainon lisäksi muun muassa kohonnut verensokeri, korkea verenpaine sekä poikkeavuutta veren rasva-arvoissa ja veren hyytymistekijöissä. On arvioitu, että diabetestapauksista ainakin puolet olisi torjuttavissa, jos lihavuuden ehkäisyssä onnistuttaisiin.

Terveellisillä elämänvalinnoilla on mahdollista vaikuttaa ylipainoon ja diabetekseen ennaltaehkäisevästi.

Ylipainon hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä ja laihdutusleikkauksilla on myös sijansa ylipainoisten diabeetikkojen hoidossa. Laihdutusleikkauksia tehdään lähinnä potilaille, joiden painoindeksi on yli 40 tai vähintään 35, jos henkilöllä on jokin laihduttamista edellyttävä sairaus kuten diabetes. Laihdutuslääkettä käyttävän painoindeksin tulisi olla yli 28.

Laskemalla oman painoindeksisi voit varmistaa, onko painosi suositelluissa rajoissa.

Painoindeksi (BMI) = paino (kg) / pituus*pituus (m*m)

Esimerkiksi, jos henkilön paino on 96 kg ja pituus 1,76 m, painoindeksi BMI = 96 / (1,76*1,76) = 31.  Normaalipaino on painoindeksitaulukon mukaan arvojen 18,5–24,9 kg/m2 välillä, joten arvo 31 viittaa selvästi ylipainoon.