Sydän- ja verisuonisairaudet

Diabetes kolminkertaistaa miesten ja kymmenkertaistaa naisten riskin sairastua sepelvaltimotautiin, sydäninfarktiin, alaraajan valtimoverenkierto- tai aivoverenkiertohäiriöön.

Huomioitavaa sairastumisriskiin liittyen:

  • Tyypin 2 diabetesta sairastavilla valtimot ahtautuvat normaalia helpommin.
  • Valtimojen ahtautumisen vaaraa suurentavat edelleen: huono sokeritasapaino, korkea LDL-kolesterolipitoisuus, matala HDL-kolesterolipitoisuus, korkea veren triglyseridipitoisuus, koholla oleva verenpaine ja tupakointi.
  • Sepelvaltimotaudin riski on suuri jo tyypin 2 diabeteksen toteamisvaiheessa. Tyypin 1 diabeteksessa sepelvaltimotaudin riski kasvaa merkittäväksi, kun potilaalle on kehittynyt joko diabeteksesta johtuva mikroalbuminuria tai nefropatia.
  • Jopa yli puolella tyypin 2 diabeetikoista on liian korkea verenpaine.
  • Kohonnut verenpaine ja kohonnut kolesteroli edelleen lisäävät sairastumisriskiä sepelvaltimotautiin, aivohalvaukseen sekä munuais- ja silmänpohjamuutoksiin.

Valtimotautien ehkäisemiseksi kannattaa pyrkiä mahdollisimman hyvään diabeteksen hoitotasapainoon. Tässä auttavat tupakoinnin lopettaminen, säännöllinen liikunta ja ylipainon pudottaminen. Ruokavalion tulisi olla vähärasvainen ja vähäsuolainen. Aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyssä kannattaa välttää lisäksi runsasta alkoholin käyttöä. Jos verenpaine ja rasva-arvot eivät korjaannu normaaleiksi elämäntapahoidolla, saattaa lääkärisi kirjoittaa sinulle verenpainetta tai veren rasva-arvoja alentavia lääkkeitä.

Kun tiedät verenpaine- ja kolesteroliarvosi, voit laskea riskisi sairastua sydäninfarktiin tai vakavaan aivoverenkiertohäiriöön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen FINRISKI-laskurilla. Laskuri kertoo sairastumisriskisi prosentteina.