Erektio-ongelmat

Erektiohäiriöt ovat yleinen ongelma diabeetikoilla.

Jopa puolet diabetesta sairastavista pitää seksuaalista toimintakykyään epätyydyttävänä. Seksuaalinen suoritus on usein heikompi omiin toiveisiin ja odotuksiin nähden. Joskus erektiohäiriöt voivat olla diabeteksen ensioire. Vaivaan löytyy kuitenkin apua ja hoitoon hakeutuminen kannattaa. Elämäntapojen tarkistaminen on tärkeää – ensiaskelia ovat tupakoinnin lopettaminen, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja ylipainon välttäminen.

On hyvä muistaa, että yhdyntä on vain osa seksuaalista kanssakäymistä ja läheisyyttä. Monissa tapauksissa kumppanit voivat ratkaista ongelmansa keskenään puhumalla avoimesti. Joskus tarvitaan lääkärin, terveydenhoitajan, psykologin tai muun ammattiauttajan apua. Myös verenkiertoa parantavista lääkkeistä on apua yli puolelle diabeetikoista.

Suorituskykyä heikentävät myös henkiset tekijät, kuten liiallinen suorituspaine tai masennus sekä verisuoniperäiset syyt (kuten ateroskeloroosi ja verenpainetauti), alkoholin liikakäyttö, tupakointi ja eräät lääkkeet.