Diabeettinen nefropatia

Diabeettisessa nefropatiassa korkea verensokeri muuttaa munuaiskerästen rakennetta siten, että ne alkavat päästää valkuaisainetta virtsaan.

Tällaista elimistön häiriintynyttä tilaa kutsutaan mikroalbuminuriaksi silloin, kun eritys on niukkaa. Kun eritys lisääntyy, on kyseessä nefropatia. Tilanteen pitkittyessä munuaiset eivät enää kykene poistamaan verestä kuona-aineita virtsaan kuten ennen. Vaikeassa munuaisten vajaatoiminnassa kuona-aineiden eritys on loppunut kokonaan ja voidaan joutua turvautumaan dialyysiin.

Nefropatia on yksi diabeetikoiden yleisimmistä lisäsairauksista.

Munuaissairauden vaaraa lisää eniten pitkään koholla pysynyt verensokeri. Muita vaaratekijöitä ovat tupakointi, korkea verenpaine ja perintötekijät. Mikroalbuminuriaa esiintyy monesti jo tyypin 2 diabeteksen toteamishetkellä. Sairaus johtaa munuaisten vajaatoimintaan vain osalla potilaista.

Nefropatiaa voi ehkäistä huolehtimalla hyvästä sokeritasapainosta ja normaalista verenpaineesta. Alkoholin ja suolan käyttöä tulisi rajoittaa, tupakointi lopettaa ja mahdollista ylipainoa pudottaa. Nefropatiaa ehkäisevät siis diabeteksen hoidostakin tutut tavat, joihin pystyy vaikuttamaan omin avuin. Tarvittaessa kohonnutta verenpainetta ja rasva-arvoja hoidetaan lääkkein.