Diabeetikon jalkaongelmat

Jalkaongelmat ovat hyvin yleisiä etenkin, jos diabeetikko kärsii lisäksi neuropatiasta, mutta ikäviä jalkaongelmia voi ilmaantua diabeteksen yhteydessä ilman todettua neuropatiaakin.

Diabeetikoille syntyy jalkavammoja yleisemmin kuin muille. Jalkaongelmista yleisimpiä ovat jalkojen krooniset haavaumat. Korkea verensokeritaso lisää tulehdusriskiä. Riski haavaumien syntymiseen on sitä suurempi, mitä pidempään on sairastanut tyypin 2 diabetesta. Haavauma voi johtaa pahimmassa tapauksessa raajan amputaatioon. Haavaumien lisäksi mahdollisia jalkaongelmia ovat muun muassa jalkojen puutuminen, jalkapohjien kihelmöinti tai herkistyminen, lihaskrampit ja levottomat jalat.

Jalkaongelmien hoidossa tärkeintä ja tehokkainta on ongelmien ehkäiseminen, eli säännöllinen jalkojen rasvaus sekä asianmukaiset ja riittävän tilavat jalkineet, jotka eivät hankaa. Jos jalkaongelmia jo on, korostuu jalkojen hoitajan antama hoidon merkitys. Diabeteshoitajan tulee säännöllisesti tarkistaa jalkojen kunto ja ohjata tarvittaessa asianmukaiselle jalkahoitajalle.

Pieniä vammoja ja haavoja voi hoitaa itse, mutta oireiden pahentuessa on syytä hakeutua viipymättä hoitoon. Hyvä diabeteksen hoito eli sokeritasapainon saavuttaminen nopeuttaa jo syntyneiden vammojen paranemista.

Jalkojen säännöllinen tutkiminen

Tutki jalkasi tämän ohjeen mukaan. Voit myös ladata avuksesi Jalkojenhoito-ohjeen.

  • Tunnustele jalkoja erityisesti hankaukselle alttiista paikoista
  • Etsi hankausoireita kuten hiertymiä ja rakkoja
  • Tarkkaile myös känsiä, tulehduksia ja kovettumia
  • Tarkista varpaiden välit
  • Jos huomaat tiettyjen jalkineiden aiheuttavan ongelmia, lopeta niiden käyttö

Lue lisää jalkojen itsehoidosta.