Läheiset ja tuki

Diabetes vaikuttaa koko perheen ja lähipiirin elämään – ei vain sinuun. On hyvä, että lähipiiri tietää sairaudestasi ja ymmärtää tarpeesi siihen liittyen. Tiedon jakaminen hälventää turhia huolia ja epävarmuutta kaikkien elämässä.

Et ole yksin

Vertaistukea on tarjolla monenlaista. Diabetesliitolla on kattavasti tietoa sairaudesta sekä diabeetikoille että heidän läheisilleen. Diabetesliiton alla toimivat paikalliset diabetesyhdistykset, joiden kautta saa helposti tietoa ja tukea. Lisäksi yhdistykset järjestävät monenlaista toimintaa, kuten asiantuntijatilaisuuksia, kursseja, jäseniltoja, kerhoja ja retkiä.

Diabetesliitto ylläpitää myös Deeblogi-sivustoa, jossa voit tutustua potilaisiin ja heidän omaisiinsa. Tieteellisempää lukemista löytyy muun muassa Duodecim Terveyskirjastosta.

Jos et itse sairasta

Läheisten tuki on tärkeää, oli kyseessä sitten mikä tahansa sairaus. Vaikkei diabetes oikein hoidettuna rajoitakaan elämää merkittävästi, siihen liittyy silti paljon muistettavaa ja hoidettavaa. Siksi läheisten tuki ja ymmärrys ovat ensiarvoisen tärkeitä myös hoidon onnistumisen kannalta.

Diabeetikko voi joskus uupua velvollisuuksiensa alla.

Jos tunnet avuttomuutta läheisesi sairauden edessä, pyri etsimään tietoa ja keskustelemaan sairastavan kanssa. Mitä hän tarvitsisi? Miten voisit auttaa? Usein pieni ja konkreettinen apu tai vain pelkkä kuunteleva korva tuo suuren helpotuksen. Voit tutustua potilaiden omakohtaisiin kertomuksiin syventääksesi tietoa läheisesi kokemuksista sairautensa kanssa. Diabetesliiton sivuilta löydät vertaistukea myös diabeetikoiden läheisille.

Tunnista oireet ja auta ajoissa

Oireiden ilmaantuessa paras tuki ja apu ovat läheiset, jotka tuntevat sairautesi ja osaavat kiinnittää huomiota sen merkkeihin.

Hypoglykemia eli alhainen verensokeri voi aiheuttaa insuliinituntemuksia, kuten vapinaa, käsien tärinää, hermostuneisuutta, sydämen tykytystä, hikoilua, nälän tunnetta ja heikotusta. Hermosto-oireet voivat tulla salakavalasti, joten näistä tuntemuksista on hyvä kertoa läheisille ajoissa. Niihin kuuluvat väsymys, uupumus, keskittymisvaikeus, päänsärky, uneliaisuus, huimaus, pyörrytys, epätavallinen - jopa riitaisa - käytös, näön hämärtyminen, asioiden näkeminen kahtena ja pahimmillaan jopa tajuttomuus ja kouristukset.

Hyperglykemia tarkoittaa liian korkeaa verensokeria. Sen oireita ovat janon tunne, väsymys, ajattelun vaikeutuminen sekä raskas tunne käsien ja jalkojen nivelissä.