Diabeteksen hoito

Sairauden hyväksyminen helpottaa hoitoon sitoutumista. Diabeetikko itse on avainroolissa oman hoitonsa onnistumisessa.

Lääkärin ja diabeteshoitajan kanssa sovittuihin omiin tavoitteisiin on tärkeää sitoutua. Kun hoito on diagnoosin jälkeen saatu kohdalleen, voit paremmin, olo virkistyy ja mieliala kohenee. Siksi tavoitteiden on hyvä olla realistisia, jotta niihin pyrkiminen ja niiden saavuttaminen kannustavat eteenpäin.

Hoidon tavoitteet ovat yksilöllisiä.

Tyypin 2 diabeteksessa tavoitteena on oireettomuus ja päivittäinen hyvinvointi. Diabetesta ei pystytä kokonaan parantamaan, mutta sen oireita voidaan vähentää merkittävästi. Hoito on kokonaisvaltaista ja se voi vaatia elämäntapojen muutoksia ja monenlaista lääkitystä. Hoitosuunnitelma laaditaan yksilöllisesti ja joustavasti huomioiden sairastuneen henkilön diabeteksen vaihe, hoidon mahdolliset haittavaikutukset ja muut samanaikaiset sairaudet. Myös jäljellä oleva arvioitu elinikä saattaa vaikuttaa tavoitearvoihin.  

Tärkein tavoite tyypin 2 diabeteksen hoidossa on valtimotaudin kehittymisen ja muiden lisäsairauksien ehkäisy. Esimerkiksi valtimotautiriski kasvaa jo, kun verensokeri on vasta hieman normaalia korkeampi. Myös rasva-aineenvaihdunnan häiriöt tulee pitää kurissa. Tyypin 2 diabeteksessa veren triglyseridipitoisuus on tyypillisesti liian korkea ja HDL-kolesterolipitoisuus (HDL-kol) liian matala, mistä voi seurata kohonnut riski sairastua korkeaan kolesteroliin rasva-arvojen epäedullisen suhteen vuoksi. Matala HDL-arvo korreloi suoraan kohonneeseen sydän- ja verisuonitautien riskiin. Testillämme voit selvittää, onko ruokavaliossasi rasvojen suhde kohdallaan.

Diabeetikon on hyvä pysytellä normaalipainossa, jolloin painoindeksi on 18,5–24,9 kg/m2. Ylipainoisilla tyypin 2 diabeetikoilla jo 5 prosentin painonpudotus parantaa sokeritasapainoa etenkin sairauden alkuvaiheessa. Lisäksi painonpudotus alentaa verenpainetta ja korjaa rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä. Tyypin 2 diabeteksen varhaisvaiheessa on mahdollista päästä takaisin verensokerin normaalialueelle, esimerkiksi painonlaskun tai liikunnan lisäämisen avulla, jolloin tauti ei etene yhtä nopeasti, tai voit selvitä ilman lääkkeitä, jos elämäntapasi muuten ovat kunnossa. Liikuntapyramidista voit tarkastaa, mitä lajeja sinun on helppo omaksua osaksi arkeasi ja paljonko suositusten mukaan tulisi liikkua. Liikuntapiirakan voit myös tulostaa.

Geeneissä oleva alttius säilyy läpi elämän, joten on hyvä elää terveellisesti ja varmistaa riittävä unensaanti. 

Kokonaisvaltainen hoito ehkäisee tehokkaasti lisäsairauksia. Huolellinen hoito on tärkeää myös lisäsairauksien kannalta.

Kun diabetes on todettu, kannattaa verensokeria alkaa heti seurata itse. Tällöin on mahdollista tarkkailla kuinka syöminen, liikunta, laihtuminen ja lääkkeet vaikuttavat verensokeriarvoihin. Korkean sokerihemoglobiiniarvon alentaminen pienentää aina lisäsairauksien vaaraa, vaikka suositeltuun tavoitteeseen ei päästäisikään. Lataa tulostettava verensokerin seurantataulukko hoitosi tueksi.

Sokeritasapainoa voidaan verensokerin omamittausten lisäksi arvioida laboratoriossa tehtävällä sokerihemoglobiinikokeella (HbA1c), jossa verinäytteestä määritetään veren punasolujen hemoglobiinin sokeroitunut osuus. Mitä korkeampi pitkäaikainen verensokerin taso on, sitä enemmän verensokeria eli glukoosia kiinnittyy veressä kiertävien punasolujen hemoglobiiniin. Sokerihemoglobiinista käytetään usein myös nimitystä "pitkäsokeri".

Säännöllisesti huomioitavat tavoitearvot diabeetikolle:

Glukoositasapaino

 • HbA -pitoisuus alle 53 mmol/mol eli alle 7,0 % lääkehoidon aikana. Iästä ja kunnosta riippuen yksilöllinen tavoitearvosi voi olla myös korkeampi. Noudata tällöin omaa yksilöllistä tavoitettasi.
 • Yksilöllisesti voidaan sopia suurempikin tavoitearvo, jos hoidon aikana esiintyy liian alhaisia verensokeriarvoja, joista on potilaalle haittaa.
 • Plasman glukoosipitoisuuden paastoarvo omamittauksissa on alle 7 mmol/l
 • Kahden tunnin jälkeen ateriasta mitattu glukoosipitoisuus omamittauksissa on alle 8–10 mmol/l

Kolesteroli

 • Alle 2,5 mmol/l:n LDL-kolesterolipitoisuus
 • LDL-tavoite on alle 1,8 mmol/l tai vähintään 50 %:n pienenemä lähtöarvosta statiinihoidon avulla jos sinulla on:
  • todettu sepelvaltimotauti, aivovaltimotauti tai perifeerinen valtimotauti
  • mikrovaskulaarikomplikaatioita tai diabeteksen lisäksi muita verisuonisairauden riskitekijöitä

Verenpaine

 • Yleinen tavoite on < 140/80 mmHg
 • Diabeteksen munuaissairautta sairastavilla < 130/80 mmHg
 • Tehokas kohonneen verenpaineen alentaminen vähentää merkittävästi diabetekseen kuuluvia valtimo- ja hiussuonisairauksia

Huomioithan, että yksilölliset tavoitearvosi saattavat poiketa edellä mainituista.