Orionintie 1

Orionin pääkonttori Helsingin Vallilassa käy 1970-luvun kuluessa auttamattoman vanhanaikaiseksi. Varsinainen lääketehdas on jo 1960-luvun alussa siirtynyt Espoon Mankkaalle, ja henkilökunnan aikaa kuluu ravaamiseen kahden paikan välillä.

Lopullinen sysäys uuden pääkonttorin rakentamiseksi saadaan vuosikymmenen vaihteessa, kun Mankkaan uusi asemakaava vahvistetaan ja toinen Orionin omistamista tonteista varataan toimistorakennukselle. Samalla toteutuu yrityksen pitkäaikainen haave: pääkonttorin osoitteeksi tulee komeasti Orionintie 1.

Syksyllä 1980 järjestetään arkkitehtitoimistoille kutsukilpailu, ja voiton vie Juhani Kataisen työryhmän ehdotus ”Kalliolle kukkulalle”. Muuttokunnossa uusi talo on helmikuussa 1984.

Ennen muuttoa Pulveri-lehden erikoisnumerossa kerrotaan, millaisiin tiloihin väki oikein on siirtymässä: ”Uusi rakennus on 80 metriä pitkä ja 70 metriä leveä. Kolmannessa, neljännessä ja viidennessä kerroksessa sijaitsevat toimistotilat ovat hyvät ja asialliset. Ensimmäisessä ja toisessa kerroksessa ovat korkeatasoiset vierastilat. Asiakirjoja varten on erillinen asiakirjahissi.”

Uudesta talosta löytyy myös ajanmukaisia tiloja erityistarpeisiin, kuten mainososaston kaipaama valokuvauslaboratorio. Työntekijöiden arkea helpottamaan on myös saatavilla pankkipalveluita: KOP:n konttori on auki parina päivänä viikossa.

Uudessa pääkonttorissa on koneellinen ilmastointijärjestelmä, ja Pulverissa kerrotaan myös sisustusratkaisuista: päävärit ovat ruskean eri sävyt sekä puhdas valkoinen. Useimmissa toimistohuoneissa on kokolattiamatto.

”Uusien kalusteiden hankinnassa täytyy noudattaa määrättyä yhdenmukaisuutta sekä ulkonäkö- että taloudellisista syistä. Kirjavuutta tulee välttää”, lehdessä muistutetaan.

Kuvassa näkyy uuden päärakennuksen vastaanottoaula: lattiamateriaali on suomalaista graniittia samoin kuin porrasaskelmat. Seinämateriaali on graniittilaattaa ja kuparia.