Lääketehdas Orionista, hyvää päivää!

”Tavallisesti lähden kotoa maanantaina varhain ja palaan perjantaina. Esim. tiistaina ajan reitin Kokkola–Pyhäsalmi–Nivala–Haapajärvi–Toholammi–Kokkola. Tapaan 9 terveyskeskuslääkäriä. Kilometrejä kertyy noin 450 ja tarkka aikataulu on sovittu klo 8–18 väliselle ajalle ”, kertoo lääke-esittelijä Lea Maijala Aesculapius-lehdessä vuonna 1974. Hänen alueenaan ovat Satakunnan, Seinäjoen, Vaasan ja Keski-Pohjanmaan keskussairaalapiirit.
 
Maijala on yksi Orionin kahdeksasta lääke-esittelijästä, jotka keskittyvät informoimaan yksinomaan lääkäreitä. Kullakin on verkostossaan noin 500 lääkäriä. Aesculapiuksessa kerrotaan, että kaikilla esittelijöillä on joko farmaseutin tai sairaanhoitajan koulutus, ja vuosittaisesta työajasta 10 prosenttia on varattu jatkokoulutukseen.
 
”Pääpaino on lääketieteellisessä perustiedossa ja tuotekohtaisessa koulutuksessa”, kertoo Tuula Meriö Hämeen piiristä ja kiittelee myös esittelytekniikan opettamisesta. ”Pienellä TV-kameralla esittelytilanne kuvataan mahdollisimman ’luonnonmukaisena’. Nauha puretaan yhdessä ja esitysten hyvistä ja huonoista puolista keskustellaan yhdessä.”
 
Myös Saara Anttila Turun ja Maarianhaminan piiristä on tyytyväinen uusista vinkeistä. ”Mutta toivoa kuitenkin sopii, ettei persoonallisuuden merkitystä unohdeta. ’Lääke-esittelyä liukuhihnalta’ -tyyliin en jaksa uskoa”, hän toteaa Aesculapius-lehden jutussa.
 
Millaista persoonaa ja millaisia ominaisuuksia lääke-esittelijän työ sitten vaatii?
 
”Ennakkoluulotonta asennoitumista, määrättyä itsenäisyyttä, arvostelukykyä ja hyvää terveyttä se edellyttää”, arvioi vuonna 1974 jo 12 vuotta valtavaa työmaata – Kymen ja Pohjois-Karjalan läänejä, Savonlinnan aluetta ja Lahden keskussairaalapiiriä – kiertänyt Pirjo Salusjärvi.  
 
Ja toki työn onnistumisen kannalta myös vastapuoli on tärkeä. Salusjärven mukaan ihannelääkäri on ”kantaaottava, joka on halukas keskustelemaan esiteltävästä asiasta ja joka todella on varannut sen tarvittavan hetken kuunnella, mitä esittelijällä on sanottavaa.”

Kuvassa Pirjo Salusjärvi esittelykäynnillä Lappeenrannassa Chymoksen terveysasemalla työterveyslääkäri Pekka Helon ja työterveydenhoitaja Kaarina Venton seurassa.