Kartanoidylliä, kananmunia ja koulutusta

Orionin ensimmäinen kartanohankinta on Ylä-Mankkaan tila Espoossa, joka ostetaan vuonna 1945 seerumihevosten ja sittemmin myös muiden koe-eläimien pitoa varten. 1960-luvulla Mankkaan alue alkaa jo olla niin kaavoitettu teollisuudelle ja asutukselle, että uutta tilaa ruvetaan etsimään hieman syrjemmältä. Sopiva löytyy vuonna 1968 Vihdistä.

Tuohilammella on tilaa paitsi eläimille myös niiden ruokintaan tarvittavan rehun ja viljan viljelylle. Lisäksi tilalle perustetaan tuhannen kanan kanala, josta saadaan kananmunia virustutkimuksia varten.

Tuohilammella on komea historia: rustohollitilana se löytyy mainintana maakirjasta jo 1500-luvulta. Tilan omistajat ovat vaihtuneet taajaan vuosisatojen varrella, mutta von Haartmanin suvun ajoilta 1900-luvun alusta on säilynyt tarina, jonka joku saattaisi tulkita etiäisenä tulevasta.

Carl von Haartman muistelee lapsuuttaan, kun hän leikkii kartanon pihalla ja paikalle karauttaa vieras mies kieseissä: ”Herra ojensi isän visiittikortin, johon aivan lakonisesti oli kirjoitettu, että hän pelissä oli menettänyt koko Tuohilammen. Äiti nousi, kutsui palveluskunnan koolle, käski lukita ovet, otti minua kädestä ja meni alas talleille. Siellä kuski valjasti valkoisen oriin, jonka nimi oli Orion, ja niin ajoimme suoraa päätä asemalle.”

1970-luvulla kartanon vanhasta päärakennuksesta kunnostetaan koulutuskeskus, ja Tuohilammen kartanoidyllistä muodostuu tuttu kurssipaikka sekä orionilaisille että laajemminkin terveydenhuollon ammattilaisille. Luonnonkauniissa ympäristössä vierailee nykyisin vuosittain noin 8000 henkilöä.