Salme, Seija ja suomalaisten suosikkivoiteet

Orionin alkutaipaleella yksi menestystuotteista oli Arvo Ylpön kehittämä Hyväsalva, joka tuli myyntiin vuonna 1931. Salva oli oiva apu esimerkiksi lasten maitorupeen.

Todellinen voiteiden kultakausi alkaa kuitenkin vasta 1950-luvulla, kun syntyy ajatus voidepohjasta, johon apteekeissa ja sairaaloissa voidaan tarpeen mukaan lisätä vaikuttavia aineita – siis perusvoiteesta. Vastaavaa tuotetta ei ole tarjolla edes maailmalla.

Yksi täysin uudenlaisen tuotteen kehittelijöistä on farmaseutti Salme Jussila (kuvassa), joka aloittaa työt Orionilla olympiakesänä 1952. ”Perusvoide oli ajatuksena aluksi hyvin vieras. Tehdä nyt voidetta, joka ei sisällä mitään vaikuttavia aineita!” hän muisteli vuonna 1990.

Yhdessä Helsingin yliopistollisen keskussairaalan ihotautiklinikan kanssa kehitellyt uutuustuotteet eli perusvoiteet Hydran, Lavan ja Emulsan tulevat markkinoille vuonna 1953. Voiteet syntyvät Vallilan tehtaassa pitkälti käsityönä: aluksi käytössä on kaksi voidekonetta, joista saadaan päivittäin 80 kiloa valmista tuotetta.

Voiteita sekoittaa farmaseutti Seija Leppänen, joka myöhemmin vertasi työtä kakkutaikinan tekoon: ”Joku tuli aina välillä ’maistamaan’ ja käski sen jälkeen lisätä tätä tai tuota ainetta.”

Vuosikymmenten varrella osa perusvoiteista, kuten vuonna 1963 markkinoille tullut Aqualan, on säilynyt suomalaisten kestosuosikkeina ja niistä on tullut moneen tarpeeseen sopivia yleisvoiteita. Toiset ovat väistyneet uusien tuotteiden tieltä: tuorein tulokas Orion perusvoiteiden perheessä on vuonna 2016 lanseerattu karbamidivoide Carbalan.