Yhtä suurta perhettä

Orionin ensimmäinen toimipiste, vuosina 1917–1934 Helsingin Kruununhaassa toiminut lääkepaja, oli puitteiltaan vaatimaton. Orionin toimitusjohtajana sittemmin toiminut Erkki Leikola muisteli myöhemmin sekavia, ahtaita ja likaisia oloja Mariankadun perimmäisellä sisäpihalla, suuren hevostallin naapurissa.

”Ihmettelin silloin ja olen usein myöhemminkin ihmetellyt, kuinka oli mahdollista harjoittaa mokomassa paikassa lääketeollisuutta ja kuinka se oli sallittua. Yhdessä pienessä huoneessa otettiin tilaukset vastaan puhelimitse. Samassa huoneessa pyöri pari ikäloppua tablettikonetta. Sama henkilö hoiti kummankin tehtävän.”

Tehtaan koko toiminta lääkkeiden valmistuksesta tavaran pakkaamisen ja vastaanottoon hoituu kuudessa huoneessa. Puutteista huolimatta nuoressa yrityksessä vallitsee vahva yhteisöllisyys, jota Leikola muisteli lämmöllä: noin 20-päinen henkilökunta oli kuin yhtä perhettä.

”Palkat olivat varsin pienet. Raha ei riittänyt kunnolla ruokaan, ja kun nuoret kasvavat pojat valittivat, että heillä oli aina nälkä, niin tehtaan puolesta annettiin kaikille kerran päivässä maksutta puuroa ja maitoa.”

Henkilökohtainen ote tuntuu vahvana myös lääkkeiden markkinoinnissa ja toimituksissa. Yksi ainoa esittelijä hoitaa koko Suomen lääkärikunnan ja vierailee jokaisen luona vähintään joka toinen vuosi. Lähialueille kuljetukset hoidetaan pakettipolkupyörällä – sillä polkaistaan tehtaalta apteekkeihin sitä mukaa kun tilauksia tippuu, usein yksi tuubi tai tablettipurkki kerrallaan.