Fermion – puoli vuosisataa kriittisiä lääkeaineita

Orionin tytäryhtiö Fermion Oy valmistaa erityisosaamista vaativia, monien sairauksien hoidossa välttämättömiä lääkeaineita. 50-vuotiaan Fermionin merkkivuosi osui korona-aikaan, ja tuotannon jatkuvuus on varmistettu myös poikkeusoloissa.

Fermion tekee vaikuttavat aineet Orionin omiin alkuperäislääkkeisiin ja myös osaan yhtiön muista tuotteista.

"Valmistamme lääkeaineita Orionin lisäksi myös muille lääketehtaille. Lisäksi kehitämme ja tuotamme sopimusvalmistuksella lääkeaineita esimerkiksi lääkekehitysyhtiöille, joilla ei ole itsellään tähän osaamista tai resursseja. Tämä auttaa osaltaan uusien lääkkeiden markkinoille tuomisessa", kertoo Fermionin toimitusjohtaja Arto Toivonen.

Fermion tunnetaan erityisesti tehokkaiden ja erityisosaamista vaativien, muun muassa syöpälääkkeissä käytettävien vaikuttavien aineiden valmistajana.

Tuotannosta lähes sata prosenttia vientiin

Fermionin taival alkoi 50 vuotta sitten, kun Orion ja Kemira (silloinen Rikkihappo Oy) perustivat yhteisyrityksen, jonka tavoitteena oli aloittaa antibioottien teollinen valmistus Suomessa. Sittemmin yritys on keskittynyt lääkeaineiden kemiallisiin tuotantoprosesseihin.

Sekä Fermion että Orion ovat vuosikymmenten varrella investoineet voimakkaasti useille paikkakunnille Suomessa sekä kasvaneet ja kansainvälistyneet.

"Valmistamistamme lääkeaineista lähes sata prosenttia menee tällä hetkellä vientiin, joko osana Orionin lääkkeitä tai toimituksina muille lääkeyhtiöille."

Vastuullisuus korostuu kaikessa

Yrityksen toimintaympäristö on muuttunut perusteellisesti viidessäkymmenessä vuodessa.

"Lääkealaa ohjaavat viranomaisvaatimukset ovat koko ajan tiukentuneet, samoin asiakkaiden odotukset. Vastuullisuus korostuu kaikessa toiminnassa."

Fermion on panostanut erityisesti tuotteiden laadun varmistamiseen sekä työ- ja ympäristöturvallisuuteen.

"Erityisen tehokkaiksi luokiteltujen aineiden tuotanto tapahtuu paljolti suljetuissa prosesseissa, ilman suoraa ihmiskontaktia."

Fermion haluaa minimoida myös ympäristövaikutuksensa. Käytössä ovat esimerkiksi lääkeainepitoisten virtojen keräilyjärjestelmät sekä erilaiset liuotinkierrot.

Monta potilaille tärkeää menestystarinaa

Fermionin historian merkkipaalut liittyvät paljolti Orionin innovaatioihin ja kasvuun.

Toivonen iloitsee esimerkiksi Orionin tuoreen eturauhassyöpälääkkeen Nubeqan erittäin hyvästä vastaanotosta. Fermion valmistaa lääkkeen vaikuttavan aineen darolutamidin.

Lisäksi Fermion valmistaa tehtaillaan Hangossa ja Oulussa Orionille edelleen tärkeitä Parkinson-lääke Stalevon, tehohoitorauhoite Dexdorin sekä sydämen vajaatoiminnan hoitoon tarkoitetun Simdaxin lääkeaineita entakaponia, dexmedetomidiiniä ja levosimendaania.

Fermion on myös maailman johtavia metotreksaatin (syöpä- ja nivelreumahoidot), atsatiopriinin (elinsiirtojen hyljintäreaktioiden esto) ja merkatopuriinin (tulehdullisten suolistosairauksien hoito) valmistajia.

Oma lääkeainetuotanto lisää toimitusvarmuutta

Toivonen arvioi, että oma lääkeaineita valmistava tytäryhtiö lisää lääkkeiden toimitusvarmuutta sekä joustavuutta lääketuotannon nopeaan mukauttamiseen. Tämän merkitys on huomattu erityisesti korona-aikana.

Oma lääkeainevalmistus on Orionille myös strateginen vahvuus kumppanuuksissa isojen kansainvälisten lääkeyhtiöiden kanssa. Lisäksi se on hyödyksi lääkkeen elinkaaren maksimoinnissa.

"Orionin tutkijat keksivät ja kehittivät entakaponin jo 30 vuotta sitten. Fermion tuottaa edelleen vuonna 2020 suuria määriä entakaponia, ja Orion myy Stalevo- ja Comtess-valmisteita."

Tuotanto varmistettiin koronan poikkeusoloissa

Fermion viettää 50-vuotisjuhliaan työn merkeissä. Korona-ajan takia juhlallisuudet on siirretty ensi vuoteen.

Koronan vuoksi yhtiön tehtailla on esimerkiksi ollut tiukat vierailukiellot.

"Olemme kriittisten lääkeaineiden valmistajana tiedostaneet vastuumme ja varmistaneet kaikin keinoin, että mahdolliset sairastumiset eivät haittaisi tuotantoamme."

Fermionin toiminta ei ole poikkeusaikana jatkunut ainoastaan normaalisti, vaan jopa tavallistakin tehokkaammin.  

"Tämä kertoo valtavasta sitoutuneisuudesta ja korkeasta ammattitaidosta. Siitä kuuluu iso kiitos koko henkilökunnalle", Toivonen korostaa.

Kuva: Rikkihappo Oy ja Lääketehdas Orion Oy allekirjoittamassa yhteisyrityksen perustamissopimusta. Henkilöt kuvassa vasemmalta: Heino, Martti Hovi, Erkki Leikola, Sauli Sipilä, Reino Salonen and Pentti Koskelo.

Teksti: Matti Välimäki