Välittämö100

Orionin ja Omaishoitajat ja läheiset -liiton yhdessä suunnittelema Välittämö100.fi-verkkopalvelu tarjoaa sekä yksityishenkilöille että yrityksille mahdollisuuden auttaa omaishoitoperheitä. Annetaan hyvän kiertää!

Tänä vuonna sata vuotta täyttävän Orionin sekä Omaishoitajat ja läheiset -liiton yhteinen Välittämö100-verkkopalvelu on avautunut osoitteessa välittämö100.fi. Välittämön kautta sekä suomalaiset yksityishenkilöt että yritykset voivat lahjoittaa erilaisia palveluita omaishoitoperheille. Lahjoitettavia palveluita voivat olla esimerkiksi määräaikaiset lehtitilaukset tai risteily-, liikunta- tai muut palvelulahjakortit. Palvelun kautta voi lahjoittaa myös omaa aikaa, kuten apua pihatöissä. Lahjoituksen antajan ja omaishoitajan yhteydenpito tapahtuu palvelussa sähköpostin välityksellä.

”Arkeen kertyy helposti kaikenlaisia osittain ylimääräiseksi jääviä palveluita, kuten käyttämättömiä kuntosalikortteja tai lomamatkan aikana postilaatikon tukkivia sanomalehtiä. Välittämön tarkoitus on mahdollistaa tällaisten palveluiden jakaminen omaishoitajille – ihmisille, jotka ovat omistautuneet läheisensä hoitamiselle”, kertoo Orionin viestintäjohtaja Terhi Ormio.

Orion teetti kyselytutkimuksen, jossa kartoitettiin suomalaisten ajatuksia hyväntekeväisyydestä. Tutkimuksen (n=1002) mukaan suomalaisille arvokkainta hyväntekeväisyyttä on läheisten auttaminen (66 %). Toisiksi arvokkaimmiksi kyselyyn vastanneet arvioivat erilaiset lasten (57 %) ja vanhusten tukipalvelut (56 %). Moni suomalainen myös osallistuisi hyväntekeväisyyteen enemmän, jos tarjolla olisi helppoja tapoja osallistua (39 %). Nuorista, 18–22-vuotiaista yli puolet (53 %) on tätä mieltä.

”Omaishoitoperheitä on monenlaisia. Joukossa on sekä ikääntyvistä puolisoistaan huolehtivia, että esimerkiksi sairaita tai vammaisia lapsia kotona hoitavia suomalaisia. Omaishoitajana toimivan arki on vaativaa, ja omaishoitajuus vaikuttaa kaikkiin perheenjäseniin. Siksi on erityisen tärkeää tukea näitä perheitä”, toteaa Omaishoitajat ja läheiset -liiton toiminnanjohtaja Marja Tuomi.