Poikkeusolojen yli yhdessä

Suomalaisten tarvitsemia lääkkeitä on hyvin saatavilla. Kevään mittaan Orionilla on vahvistettu useiden valmisteiden tuotantoa.

Poikkeuksellinen kevät on teettänyt pitkää päivää Orionilla. ”Tehtaillamme on tehty ylitöitä ja olemme tehneet kaikkemme, jotta asiakkaiden tarpeisiin on pystytty vastaamaan”, kertoo Orionin kaupallisten toimintojen johtaja Satu Ahomäki.

Orionin toimitusvarmuutta turvaa se, että yhtiöllä on omaa lääketuotantoa Suomessa, ja yhtiöllä on myös omaa, kansainvälisestikin merkittävää lääkeraaka-ainevalmistusta. ”Lääkkeitämme on ollut hyvin saatavilla ja kenenkään ei ole tarvetta hankkia niitä yli normaalin tarpeensa”, Ahomäki painottaa.

Joissakin tuotteissa kysyntä on kevään mittaan kasvanut huomattavasti. Esimerkiksi koronaviruspotilaille on tarvittu tehohoidossa käytettävää rauhoitetta. ”Olemme huolehtineet siitä, että eri maiden tarpeet on täytetty, eikä tuotepuutteista ole toistaiseksi kärsitty. Tarvittaessa valmisteita on esimerkiksi siirretty naapurimaista, jos Suomesta valmistetta ei ole saatu toimitettua riittävän nopeasti. Erilaisista rajoituksista huolimatta lääkerekat ovat saaneet kulkea Euroopan sisällä”, Ahomäki sanoo.

Astmaatikkojen lääkkeet erityisesti varmistettu

Astmaa ja keuhkoahtaumatautia sairastavat ovat koronaepidemian aikana riskiryhmää. Kevätaikaan keuhkot ovat kovilla niin allergiaoireiden kuin infektioidenkin vuoksi. Tämä on näkynyt esimerkiksi inhalaattoreiden kysyntäpiikkinä.

”Astmaatikkojen on tärkeää huolehtia hoidon tasapainosta ja olemme tehneet kaikkemme, jotta niin astman ja keuhkoahtaumataudin hoidossa tarvittavia lääkkeitä kuin allergialääkkeitäkin olisi hyvin saatavilla”, Ahomäki sanoo.

Poikkeuksellisen tilanteen johdosta on tehty tavallistakin tiiviimpää yhteistyötä myynnin ja tuotannon välillä. ”Olemme jatkuvasti tilanteen tasalla ja siten kykenemme myös reagoimaan nopeasti.”

Tuotanto ulkomailla heräilemässä

Orionille tulee valmisteita ja raaka-aineita myös Suomen ulkopuolelta. Hyvät varastotasot ovat suojanneet suuremmilta puutoksilta, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että myös tuotanto monessa maassa on käynnistynyt uudelleen.

”Lääkeraaka-aineiden valmistus on keskittynyt Kiinaan ja tuotanto on uutisten mukaan pääsemässä käyntiin, eli toivottavasti vakavia tuotepuutteita ei pääse kehittymään. Mutta toki meillä ei ole sellaista kristallipalloa, josta näkisimme tulevaisuuden varmasti”, Ahomäki toteaa.

 

Teksti: Johanna Paasikangas

4.5.2020