Orion vahvistaa investoinneilla suomalaista lääkehuoltoa ja vientivalmiuksia

Orion uusii Turun-tehtaansa tuotantoa ja investoi töihin 17 miljoonaa euroa.

Näin yhtiö vastaa kasvaneeseen kysyntään ja vahvistaa niin suomalaista lääkehuoltoa kuin vientivalmiuksiaan. Kotimainen lääkevalmistus tekee Orionista ainutlaatuisen.

Rakentamisen tahti Turussa on tiivis marraskuussa 2020, kun uudistustyöt Orionin lääketehtaalla ovat päässeet vauhtiin vuoden kestäneen intensiivisen suunnittelutyön jälkeen.  

17 miljoonan euron investoinnilla Orion uudistaa Turun lääketehtaansa syöpälääkkeiden pakkauslinjan sekä laajentaa ja modernisoi voidevalmistuksen osastoaan. Investointiin sisältyy myös uusi puhdasvesijärjestelmä ja aluelämpökeskus.  

Mikä saa Orionin tekemään merkittävän investoinnin Suomen Turkuun juuri nyt? 

”Tässä ei sinänsä ole mitään poikkeuksellista. Olemme viiden viime vuoden aikana investoineet tuotantolaitoksiimme Suomessa yhteensä noin 160 miljoonaa euroa”, muistuttaa Orionin operatiivisten toimintojen johtaja Liisa Hurme 

”Turussa investoinnin perustana on ennen kaikkea kasvun mahdollistaminen kysynnän lisääntyessä. Tila ja kapasiteetti alkoivat tulla tehtaalla vastaan, ja uusilla syöpälääkepakkauksilla vastaamme viranomaisten ja asiakkaiden vaatimuksiin eri puolilla maailmaa. ” 

Varmuutta lääkehuoltoon ammattitaitoisella henkilöstöllä 

Orion on eurooppalaisittainkin ainutlaatuinen toimija alallaan, kun sillä on niin laajalti omaa valmistusta kotimaassa. Yhtiö valmistaa itse kaikki patenttisuojaamansa alkuperäislääkkeet ja valtaosin myös niiden raaka-aineet Suomessa.  

”Ehdottomasti haluamme valmistaa ja investoida Suomessa jatkossakin. Tämä on ihan huoltovarmuuskysymys: ainoana suomalaisena lääke- ja lääkeainevalmistajana – ehkäisytuotteita lukuun ottamatta – huolehdimme merkittävästi suomalaisten lääkekaappien sisällöstä ja olemme osa terveydenhuollon ketjua”, Hurme sanoo.  

Hän muistuttaa, että kriittisinä aikoina kukin maa huolehtii pääosin omistaan, mikä on näkynyt erityisesti koronavuoden mittaan. 

”Suomessa olemme tehneet pitkään tuotannollista työtä ja meillä on hirveän hyviä, koulutettuja työntekijöitä. Ja miten he ovat venyneet pandemian aikana! Henkilöstö on ollut tänä vuonna kovilla.” 

Laajennusta pakkausvalikoimaan ja sujuvuutta tuotantoon 

Orionin Turun tehtaalla valmistetaan sytostaattisia syöpälääkkeitä, joita Orion ja sen kumppanit myyvät maailmanlaajuisesti. Nyt valmistusketjuun lisätään läpipainopakkauslinja tölkkilinjojen lisäksi. Tämä on tärkeää siksi, että monissa maissa juuri läpipainopakkaukset ovat suosittuja ja vastaavat myös Euroopan lääkeviranomaisten tulevia vaatimuksia.  

Turun tehtaaseen on keskitetty myös Orionin perusvoidetuotanto. Siellä valmistetaan muun muassa uusin Orionin kehittämä perusvoide, probiootteja sisältävä Probicare. Voide ja liuos -osaston tuotantomäärät ovat kasvaneet Turun tehtaalla vuosien ajan, ja nyt tekniikkaa korvataan uudemmalla sekä varataan tiloja materiaalivirtojen varastointiin ja siirtämiseen. 

Lisäksi osastolla valmistetaan kansainvälisille markkinoille voide- ja nestemäisiä eläinlääkkeitä. Eläinlääkkeiden kysyntä on kovassa kasvussa, ja Orionin tulevien tuotelanseerausten odotetaan edelleen kasvattavan kysyntää.  

Turun lääketehtaan uusi aluelämpökeskus taas on osa Orionin energiahankekokonaisuutta, jolla tähdätään merkittäviin säästöihin energiankäytössä sekä pienennetään kasvihuonepäästöjä. Hiilidioksidipäästöt on jo saatu puolitettua vuodesta 2018. Tavoitteena on vähentää kasvihuonepäästöjä 75 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. 

Orionin investointihankkeisiin Turussa osallistuu eri vaiheissa noin 300 henkilöä, ja täysipäiväisesti ne työllistävät urakitsijoilla yli 50 henkilöä. Kaikkiaan Orion työllistää Turussa noin 700 henkilö, joista yli 400 työskentelee tuotannossa.  

Orion on merkittävä vientiyritys 

Sen lisäksi, että Orion haluaa varmistaa lääkevalmistuksen Suomessa, se pyrkii määrätietoisesti myös uusille maantieteellisille alueille. Yhtiön liikevaihdosta 70 prosenttia tuleekin muualta kuin Suomesta.  

Syöpälääkkeistä suuri osa viedään kansainvälisille markkinoille, ja myös eläinlääkkeiden kohdalla vienti on merkittävää. Turussa valmistettavista tuotteista perusvoiteita sen sijaan käytetään paljolti juuri Suomessa, ne ovat ikään kuin lähituotteita suomalaisille.   

”Me olemme pystyneet vuosien mittaan parantamaan operaatioiden kilpailukyvykkyyttä ja uskomme, että kysyntä kasvaa jatkossakin. Suomalaisena yrityksenä kykenemme tarjoamaan kustannustehokasta tuotantoa niin kotimaassa kuin kansainvälisesti”, Hurme toteaa. 

”Huoltovarmuuden ohella kasvatamme näin suomalaisen viennin lisäarvoa eri puolilla globaalia markkinaa.” 

Teksti: Diana Törnroos

10.11.2020

Lehdistötiedote 10.11.2020

Avainsanat: