Orion huoltovarmuuden ytimessä

Poikkeusaikoina nähdään, miksi Suomi tarvitsee kotimaista lääkevalmistusta. Suomalaiselle Orionille kotimaan markkina on etusijalla.

Koronapandemian alkuvaiheissa viime keväänä maat näyttivät varmistavan, että oman maan kansalaisille on ensiksi saatavilla suojavarusteita ja lääkkeitä.

”Moni maa Euroopassa ja muuallakin priorisoi oman markkinansa poikkeustilanteessa. Orion priorisoi Suomen eli varmistaa ensiksi sen, että lääkkeitä on saatavilla kotimaassa”, sanoo Orionin operaatioista ja toimitusketjuista vastaava johtaja Liisa Hurme.

Hän sanoo, että kuluvaksi syksyksi ja ensi vuodeksi Orion on hyvin valmistautunut lääkkeiden saatavuuteen: tuotteista ei tule pulaa.

Suomen ensisijaisuus on Orionin oma valinta, mutta se tarjoaa valtiolle myös mahdollisuuden – yhtiöllä on tärkeä tehtävä turvata huoltovarmuutta.

Orion pitää lisäksi huolta suomalaisista potilaista valmistamalla joitakin menekiltään ja kannattavuudeltaan pieniä lääkkeitä, jotka ovat potilaille kriittisen tärkeitä mutta markkinan pienuus ei houkuttele muita yrityksiä.

”Olemme myös joustavia. Esimerkiksi diabeteslääke metformiinin valmistuskapasiteetin nostimme nopeasti kaksinkertaiseksi, kun sitä markkinoiva kansainvälinen yritys vetäytyi Suomesta.”

Tärkeitä työpaikkoja ja vientituloja

Kotimaisuus merkitsee samalla työpaikkoja, verotuloja ja vientituloja. 70 prosenttia Orionin liikevaihdosta tulee viennistä. Orionilla on tehtaat kuudella paikkakunnalla. Erityisesti Turussa, Kuopiossa ja pääkaupunkiseudulla se on merkittävä työllistäjä.

”Olemme investoineet merkittävästi suomalaiseen lääketeollisuuteen. Vuonna 2012 investoimme Salossa Nokian entisiin tiloihin laajat pakkaus- ja varastotilat, joissa on nyt työpaikka 150 työntekijälle. Vuonna 2018 otettiin käyttöön uusi lääkeainetehdas Hangossa.”

Ostamalla Orionin tuote turvataan huoltovarmuutta

Lääkeyhtiöiden ei kannata valmistaa kaikkia rinnakkaislääkkeiden lääkeaineita itse, vaan keskittyä tiettyihin tuotteisiin ja valmistaa näitä suuria volyymeja. Esimerkiksi Orionin tytäryhtiön Fermionin valmistama metotreksaatti on maailmalla markkinajohtaja.

Rinnakkaislääkkeiden valmistukseen tarvittavia aineita ostetaan ulkopuolelta. Vaikuttavia aineita, lähtökemikaaleja tai vaikka pakkausmateriaaleja ostetaan tavallisesti eri toimittajilta, ja kansainvälinen lääkkeiden hankintaketju on monipolvinen. Häiriö ketjun yhdessä osassa voi tällöin vaarantaa koko lääkkeen saatavuuden. Orion on valmistautunut poikkeustilanteisiin ja häiriöihin jo vuosien ajan.

”Varastoimme lopputuotteita, vaikuttavia aineita ja lähtökemikaaleja itse ja edellytämme, että myös toimittajat varastoivat näitä tietyn määrän Orionia varten. Tärkeimmille tuotteille ja vaikuttaville aineille on varavalmistuspaikkoja, joiden hankintaketjut pidetään aktiivisina ”, Liisa Hurme kertoo.

Eri tuotteiden kansainvälisessä osto- ja hankintatoimessa Orion kilpailee isoja globaaleja toimijoita vastaan. Siksi lääkeyhtiölle on tärkeää pysyä riittävän suurena asiakkaana ulkopuolisille toimittajille ja näin varmistaa hankintaketjun toimivuus. Mitä suurempi kysyntä Orionin tuotteilla on, sitä suurempi asiakas se on näille toimittajille. Kiteytetysti voikin sanoa, että ostamalla Orionin tuotteita turvataan osaltaan Suomen huoltovarmuutta.

Vahvasti kotimainen Orion

Orionin liikevaihdosta 70 prosenttia on suomalaista ja 85 prosenttia eurooppalaista tuotantoa.

Suomessa lääkkeitä myyvistä yrityksistä vain Orion myös valmistaa lääkeaineita Suomessa kahdessa Fermionin tehtaassaan.

Orionin kokonaisliikevaihdosta noin 37 prosenttia tulee lääkkeistä, joiden lääkeaine on valmistettu Suomessa.

Joka kolmas pakkaus Orionilta

Joka kolmas kotimaassa myyty lääkepakkaus on Orionin. Saatavilla on noin 300 eri tuotebrändiä, luvussa ovat mukana myös ravintolisät ja itsehoitolääkkeet. Eri tuoterivejä on yli 1700 eli tuntuvasti enemmän kuin kilpailijoilla.

Toimitusvarmuus on lääkeyhtiöiden välisessä vertailussa paras, yli 97 prosenttia.

 

9.10.2020