Lääkeväärennöksiä torjutaan tiukoin toimin – sinäkin voit edistää turvallista lääkehoitoa

Väärennetyssä lääkkeessä voi piillä vakava terveysriski. Täysin tehotonkin lääkeväärennös vahingoittaa ainakin kukkaroa. Vältyt väärennöksiltä, kun ostat lääkkeesi kotimaasta ja ulkomaillakin varmistat, että ostopaikka on laillinen apteekki.

”Jos tilaat lääkkeitä ulkomaisista verkkokaupoista, et voi olla varma, mitä saat.”

Näin tiivistää Trademark & Design Counsel Taru Kallio-Nyholm Orionilta. Karu totuus on, että jopa 50 prosenttia ulkomaisten nettiputiikkien reseptilääkkeistä on Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan väärennettyjä.

”Koskaan ei voi olla varma, mitä tällainen lääke sisältää. Väärennetyistä lääkkeistä on löytynyt esimerkiksi rotanmyrkkyä ja arsenikkia.”

Lääkeväärennösten seurauksena voi olla esimerkiksi maksa- tai munuaisvaurio tai jopa kuolema.

”Ja vaikka väärennetty lääke ei sisältäisikään tappavia myrkkyjä, se voi olla esimerkiksi tehoamaton. Väärennös voi sisältää vaikkapa vain pienen osan vaikuttavaa lääkeainetta ja loput siitä voi olla jotakin muuta, pääasiassa epäpuhtauksia.”

Väärennetty lääke voi toisaalta olla alkujaan peräisin laillisesta lääketehtaasta.

”Mutta kun erä on vanhentunut, se onkin ehkä päätynyt jotakin kautta huijareiden käsiin ja sieltä nettikauppaan.”
 

Kotimaasta ostat lääkkeesi turvallisesti

Suomalaisista apteekeista lääkeväärennöksiä on löytynyt takavuosina vain joitakin yksittäisiä – Orionin tuotteita laillisista apteekkikanavista ei yhtäkään.

Väärennettyjä lääkkeitä ei pääse meillä livahtamaan laillisten lääkkeiden joukkoon, sillä siitä pitää huolen EU:n serialisointijärjestelmä. Reseptilääkkeiden lääkepakkaukset varustetaan serialisoinnissa yksilöllisillä tuotemerkinnöillä, joten jokaisen pakkauksen pystyy jäljittämään sen alkulähteille saakka.

Lääke toisin sanoen tunnistetaan apteekeissa oman sarjanumeronsa ja tuotekoodinsa avulla lailliseksi valmisteeksi: numeroiden on vastattava niitä merkintöjä, joka tuotteelle on serialisointijärjestelmässä annettu.

”Suomessa nettiapteekkitoimintakin on turvallista. Suomalaisten nettiapteekkien aitouden voit tarkistaa Fimean sivuilta tai Suomen Apteekkariliiton eApteekki-palvelusta. Jos siis tilaat lääkkeesi esimerkiksi lähiapteekkisi nettipalvelusta tai jonkin muun suomalaisen apteekin sivuilta, et voi saada lääkeväärennöstä”, Kallio-Nyholm toteaa.

Hänellä onkin painavaa sanottavaa meille jokaiselle lääkkeiden ostamisesta:

”Älä tilaa lääkkeitä ulkomaisilta nettisivuilta, vaikka sivut olisivat miten uskottavan näköisiä tahansa. Älä myöskään osta lääkkeitä epämääräisistä paikoista ulkomaanmatkalla, kuten toreilta tai katukauppiailta. Varaa mieluummin riittävä määrä lääkkeitä mukaan lomareissulle.”
 

Väärennöksissä antibiootteja ja potenssilääkkeitä 

Eniten maailmalla väärennetään antibiootteja, kipulääkkeitä sekä malaria-, diabetes- ja sydänlääkkeitä. COVID-19-pandemia toi mukanaan väärennetyt koronarokotteet. Myös potenssilääkkeet, laihdutuspillerit sekä tietyt ravintolisät ovat väärennetyimpien valmisteiden kärjessä.

Lääkeväärennösten jäljet johtavat usein järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

”Osa huume- ja terroristiorganisaatioista pyörittää myös väärennettyjen lääkkeiden internetkauppaa, sillä niiden tuotot ovat mittavat.”

Intiassa ja Kiinassa on jopa tehtaita, joissa lääkeväärennöksiä valmistetaan.

”Ihmiset, jotka siellä työskentelevät, eivät välttämättä tiedä valmistavansa väärennettyjä lääkkeitä”, Kallio-Nyholm sanoo.
 

Aina lääkeväärennöstä ei pysty tunnistamaan 

Mistä sitten väärennetyn lääkkeen voi tunnistaa?

”Ei välttämättä mistään. Jotkut väärennökset on niin taitavasti tehty, että harva lääkealan ammattilainenkaan ne väärennöksiksi havaitsisi – paitsi tekemällä lääkkeelle laboratoriossa kattavat tutkimukset.”

Mutta osa ulkomaisilla nettimarkkinoilla sekä maailman turuilla ja toreilla pyörivistä valmisteista saattaa olla niin huonosti tehtyjä, että ne on helppo tunnistaa väärennöksiksi.  

”Pakkaus voi olla hyvin heikkolaatuinen: pahvi repeää herkästi tai siihen painetut värit leviävät, kun niitä koskettaa sormella. Läpipainopakkauksen pinnat eivät välttämättä pysy kunnolla kiinni toisissaan tai väärennetyssä pakkauksessa oleva paperinen potilasohje on tehty huonolaatuisella kopiokoneella.”

Väärennöksessä lääkkeen nimi tai valmistaja on voitu kirjoittaa pakkaukseen väärin. Myös epäilyttävän halpa hinta on hälytysmerkki siitä, että valmiste on todennäköisesti väärennös.

Jos epäilet, että hankkimasi lääke on väärennetty, älä heitä sitä roskiin vaan vie se suomalaisen kivijalka-apteekin lääkekeräyspisteeseen. Sieltä se päätyy turvallisesti hävitettäväksi.

”Tee niin myös muille kuin lääkkeille, esimerkiksi vitamiineille.”
 

Orion ehkäisee väärennösten pääsyä markkinoille 

Tunnettuus lisää valitettavasti laillisten lääkevalmistajien riskiä päätyä väärentäjien uhriksi. Orion varmistaa kuitenkin monin tavoin, että Orionin tuote on myös maailmalla sitä, mitä sen pitääkin olla.

”EU-tason serialisointijärjestelmä pitää lääketurvallisuutta jo hyvin yllä ja varmistaa sen, että kotimaisista apteekeista ei lääkeväärennöksiä löydy”, Kallio-Nyholm toteaa.

Orionilla on myös kattava tavaramerkkisalkku. Siinä yhtiön päälääketuotenimet on suojattu sellaisissa maissa, joissa tiedetään liikkuvan runsaasti lääkeväärennöksiä tai jotka ovat tunnettuja väärennösten kauttakulkumaita.

”Tämä auttaa kunkin maan viranomaisia ja lääkkeitä käsitteleviä ihmisiä tunnistamaan Orionin lääkevalmisteet laillisiksi lääkkeiksi ja puuttumaan juridisesti väärennösten myymiseen. Orion tekee yhteistyötä viranomaisten kanssa taatakseen lääkkeiden turvallisuuden.”

Ehkä vieläkin tärkeämpi tapa ennaltaehkäistä lääkeväärennöksiä on nostaa aihetta esiin mediassa – kertoa ja kouluttaa kansalaisia siitä, mistä lääkkeet tulee ostaa.

”Jos ihmiset tiedostaisivat, että väärennetty lääke on vakava uhka terveydelle, harva ostaisi lääkkeensä muualta kuin kotimaisista apteekeista.”

 

Osta lääkkeet turvallisesti 

*Osta reseptilääkkeesi vain varmasti luotettavasta apteekista tai nettiapteekista.

*Älä tilaa reseptilääkkeitä ulkomaisista, nettiapteekeilta vaikuttavista putiikeista. Et voi mitenkään varmistaa, onko apteekki laillinen ja sen myymät valmisteet aitoja, myyntiluvallisia lääkkeitä. Pahimmassa tapauksessa voit saada myrkkyjä sisältävän väärennöksen.

*Älä koskaan osta ulkomaanmatkallasi lääkkeitä esimerkiksi torikojuista. Jos tarvitset matkalla vaikkapa kipulääkettä, varmista paikallisilta, että kyseessä on laillinen apteekki.

*Vie matkalle lääkkeesi mieluiten kotoa. Katso, että mukanasi on ainakin viikon ajaksi ylimääräistä varastoa, jos paluumatka viivästyisi.

8.6.2022

Teksti: Essi Kähkönen

 

Avainsanat: