Korona-aikana halu auttaa ja joustaa korostuu myös lääkeyrityksessä

Poikkeustilanne näkyy monin tavoin ihmisten valmiudessa auttaa ja venyä. Niin myös Orionissa. Ylitöihin tarjoudutaan vapaaehtoisesti, ja tehtäviä vaihdetaan joustavasti tarpeen mukaan. Työn merkityksellisyys on saanut aivan uudet mittasuhteet.

Orionissa riittää kiirettä. Lääkeyritys pyrkii omalta osaltaan vahvistamaan lääkkeiden saatavuutta ja yhteiskunnan toimivuutta Miten epätavallisista ajoista selvitään? 

”Sillä, että koko talo puhaltaa yhteen hiileen. Henkilöstöä siirretään tiimeistä ja organisaatioista toiseen niille alueille, joissa ihmisiä eniten tarvitaan, vastaa Orionin Maija Blomquist (QC manager, Raw materials, Gels, Ointments). Ville Mäkelä (Head of Operations, Tablets Manufacturing) vahvistaa asian omien joukkojensa osalta. 

Nyt tehdään ylitöitä, autetaan kaveria ja priorisoidaan tekemistä”, jatkaa Salon pakkaamon Juho Hellman (Head of Operations, Tablet Packaging Operations&Warehousing). 

Venyminen haasteen edessä ei ole pakkoa, vaan jokaisen omasta halusta kumpuavaa joustavuutta – me kaikki tiedämme, että teemme valtavan tärkeää työtä”, toteaa Leena Mäkisalo (Head of Opertations Injections, Inhalators). 

Ketju pyritään pitämään katkeamattomana 

Orionissa reagoitiin nopeasti maaliskuussa nousseeseen tarpeeseen. Koneet oli saatava katkeamattomaan työhön, jotta apteekit kykenisivät vastaamaan kysyntään ja tehohoidossa olevat potilaat saisivat tarvitsemansa avun.  

”Ylityöhalukkaita oli heti kaikkialla organisaatioissa, vaikka siihen ei velvoitettu ketään. Koneita yritetään pitää käynnissä mahdollisimman katkotta. Ihmiset tekevät pitkää päivää, he ovat peruneet lomiaan ja saattavat tulla töihin tarvittaessa vain parin tunnin varoitusajalla”, haastateltavat kuvailevat henkilöstön asennetta. 

Kaverin auttaminen ja presidentin sanat ”Ottakaa fyysistä etäisyyttä, mutta henkistä läheisyyttä” näkyvät nyt kiireisessä arjessa: 

”Konkreettisesti tämä näkyy tiimipelaamisena. Nopeat muutokset otetaan hyvin vastaan ja parannusehdotuksia keksitään omatoimisesti joka puolella taloa”, Hellman ja Blomquist kuvailevat 

Ihmisiä sinne missä eniten tarvitaan 

Orionissa on erityisesti pyritty tunnistamaan ne henkilöt, joiden osaamista lääkkeiden saatavuuden turvaaminen poikkeusoloissa kaipaa.  

Erityisesti tuotantoon, pakkaamoon ja laadunvarmistukseen on siirretty henkilökuntaa toisista tiimeistä ja organisaatiosta. 

”Tämä vaatii tarkkaa perehdytystä. Ymmärretään, että aluksi perehdytys ja koulutus jopa hieman hankaloittavat kiireistä työtä, mutta siinäkin osataan katsoa pidemmälle”, Blomquist toteaa. 

Enimmäkseen läsnätyötä – mutta turvallisuudesta ei tingitä 

Jotta tehtaat voivat pysyä käynnissä, henkilöstö on pidettävä turvassa ja terveenä. Orion on tehnyt monia toimenpiteitä, jotta ihmiset voivat tehdä työtään rauhallisin mielin. Tätä työtä kun ei voi tehdä etänä.  

Suojautuminen ja tuotannon hygieniavaatimukset ovat orionilaisille luontaista ja normaalia arkea, sillä tuotannossa kuljetaan tyypillisesti kasvomaskit, suojapuvut ja hanskat kädessä. Muutenkin työtä tehdään tuotantotilojen väljissä olosuhteissa. Nyt vain samaa huolellisuutta jatketaan myös tuotantosulkujen ulkopuolella käytävillä, kahvihuoneissa ja henkilöstöravintoloissa. 

”Kattavan hygieniakoulutuksen lisäksi injektiotuotannon työntekijät ovat kvalifioituja käsien pesijöitä. Mikrobiologinen osasto testaa käsienpesutaitojamme säännöllisesti”, Mäkisalo naurahtaa. 

Läpi koko Orionin työtehtäv on siirretty mahdollisuuksien mukaan etätöiksi ja tarpeettomat vierailut on lopetettu toimitusketjun henkilöstön suojaamiseksi. Siivousta on entisestään tehostettu, kokoukset hoidetaan sähköisesti ja henkilöstöravintoloiden käyttöä on porrastettu ja rajattu.  

Olemme kuulleet henkilökunnalta, että tuntuu turvalliselta tulla töihin. Tunnelma on kiireestä huolimatta rauhallinen ja iloinen”, Mäkelä ja Blomquist kertovat. 

Riittävätkö lääkkeet varmasti? 

Kenelläkään ei ole tässä maailmantilanteessa käsissään tulevaisuuden kristallipalloa. Terveydenhuollon toimijat, Orion muiden mukana, tekevät kuitenkin kaikkensa, jotta lääkkeet saadaan vastakin ihmisten ulottuville 

Meillä yhteisessä päämäärässä on mukana ihan koko ketju: Fermionin lääkeaineiden valmistuksesta Orionin lääketuotantoon sekä laadunvalvonnan ja -varmistuksen kautta Salon pakkaamoon. Unohtamatta osto-organisaatiota, joka tekee valtavasti töitä, jotta meillä riittää materiaaleja ja suojaimia katkeamattoman työn tekemiseen”, Hellman kiteyttää. 

Teksti: Anni Turpeinen

28.4.2020