Drooni kuljettaa lääkkeitä nopeasti ja turvallisesti

Taivaalla keikkuu sirisevä pienoiskopteri. Nyt tehdään tulevaisuutta: droonin kyydissä on ensimmäistä kertaa Suomessa lääkepaketti, jonka apteekin asiakkaat saavat haltuunsa muutamassa minuutissa.

Lauttasaaren ilmassa Helsingissä väreilee muutakin kuin suuren urheilujuhlan tuntua. Maanantaina 16.9. on tarkoitus pilotoida Suomen ensimmäistä lääkekuljetusta droonilla, pienlentolaitteella.

Apteekkari Risto Holma pakkaa kuljetuslaatikkoon itsehoitolääkkeitä Lauttiksen apteekissa. Kuvitteellinen tilaus on tullut apteekin tietojärjestelmään Lauttasaaren senioritalosta. Lääketarve on akuutti, ja drooni tavoittaa asiakkaat hetkessä. Normaalisti matka taittuisi autolla tai polkupyörällä.

Senioritalon toiminnanjohtaja Saija Toropainen ja sairaanhoitaja Maria Aro vastaanottavat lähetyksen, joka avautuu tekstiviestillä lähetetyllä koodilla. Nopeuden lisäksi turvallisuus on taattu.

Kaikki lääkkeet soveltuvat kyytiin

Pilotin taustalla on Apteekkariliiton ja Orionin yhteinen oivallus: voisikohan lääkkeitä kuljettaa droonin avulla?

”Poikkitieteellinen 10 hengen tiimi Aalto-yliopistosta selvitti, miten droonilääkekuljetus toimisi ja millaisiin lainsäädännöllisiin ja turvallisuuteen liittyviin haasteisiin pitäisi varautua”, kertoo Suomen myyntijohtaja Sari Pesonen Orion Pharmasta. Ammattikäyttöisen droonin lennosta pitää ilmoittaa viranomaisille.

”Apteekkariliitossa halutaan katsoa tulevaisuuteen ja tutkia uusia mahdollisuuksia. Droonikuljetuksissa on tärkeää se, etteivät apteekista lähetettävät tuotteet saa päätyä vääriin käsiin”, pohtii farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Kuljetuslämpötila ja -olosuhteet on myös huomioitava: lähetys on saatava perille priimakunnossa tuiskussa ja tuulessa, pakkasilla ja helteessä. Reseptilääkkeitäkin on mahdollista kuljettaa ilmateitse, sillä drooni on kulkuneuvo siinä kuin autokin.

Suomi on edelläkävijä maailmassa

Lauttasaaren pilotti ei ole ainoa laatuaan, mutta Suomen ensimmäinen droonilääkekuljetus se on.

”Portugalissa on syrjäinen kylä, jonka apteekki tuhoutui tulipalossa ja jonne drooni toimittaa lääkkeitä. Siitä heltisi jopa innovaatiopalkinto. Suomeen on varmasti tulossa lisää pilotteja. Kysyntä ja käyttötarpeet ratkaisevat”, toteaa yhteiskuntasuhdejohtaja Hanna Kuntsi Apteekkariliitosta.

Kaupalliset droonit yleistyvät parissa vuodessa 

Sandlerin mukaan apteekkarit ovat kiinnostuneita uudesta kuljetustavasta: Apteekkariliittoon on tullut yhteydenottoja eri puolilta Suomea. Pilotoinnin kohteeksi valikoitui Lauttiksen apteekki.

”On hienoa päästä etulinjassa kokeilemaan uutta tekniikkaa ja kuljetusmuotoa. Seniorikoti on hyvä yhteistyökumppanimme, ja hoidamme sen lääkehuoltoa. Akuuttitilanteisiin drooni sopisi hyvin. Sellaisen voisi tulevaisuudessa apteekille jopa hankkia”, miettii Holma.

Drooni tarvitsee sekä nousu- että laskeutumisalustan. Tällä hetkellä akkukäyttöisen pienoiskopterin toimintasäde on parikymmentä kilometriä.

”Jatkossa yhdellä latauksella voisi operoida koko pääkaupunkiseutua akun keston kasvaessa 50 kilometriin. Dataliikenne vaatii 5G-yhteyden, ja ensimmäiset kaupalliset lennot voisivat toteutua parin vuoden kuluttua”, uskoo pilotissa mukana ollut Aalto-yliopiston opiskelija Nuutti Sten.

Uusi kuljetustapa on jatkossa välttämätön

Tulevaisuudessa kaupungeissa ja maaseudulla käytettäneen erilaisia drooneja. Stenin mukaan urbaanissa ympäristössä kantama on lyhyt ja tarkkuus suuri. Lennokin mallinen drooni yltää sataan kilometriin ja sopii haja-asutusalueelle, jossa tarkkuusongelma ei häiritse.

Syrjäseuduilla droonit tulisivat tarpeeseen muun muassa helpottamaan vanhusten lääkehoitoa. Helsingin ruuhkissakin pienkopteri on nopeampi kuin autolla apteekkiin kiitävä kotihoitaja. Etuina on ekologisuus sekä hankintakustannusten jälkeen myös taloudellisuus.

Droonin vauhti on kilometri minuutissa. Maksimilentokorkeus on 150 metriä. Pilottidroonin lähetys painoi parisen kiloa.

”Projekti oli ainutlaatuisuudessaan haastava: piti perehtyä tekniikan kaupallistamiseen ja palvelumuotoiluun sekä lainsäädäntöön. Nyt eletään murroskautta, mutta muutaman vuoden kuluttua tämä kuljetusmuoto on jo välttämättömyys”, uskoo Sten.

Drooni löytää tiensä koordinaattien avulla

Sieltä se tulee: Suomen ensimmäinen lääkkeitä kuljettava drooni, joka osaa senioritaloon perille määriteltyjen koordinaattien ja gps-paikannuksen avulla.

”Wau!”, kiteyttää Toropainen. Asukkaista ihmettä todistavat Mirja Pekkanen ja Henkka Wilenius. Farmaseuttina elämänuransa tehnyt Pekkanen kiittelee koodin takaamaa turvallisuutta.

”Tämä on ihan loistava juttu: esimerkiksi saaristossa voi vain ottaa puhelimen käteen ja tilata tuotteita, kun apteekki on kaukana”, Wilenius lisää.

Lue lehdistötiedote aiheesta

 

Teksti: Tarja Västilä
Kuva: Sami Heiskanen

 

18.9.2019